fallback

Нямало да платим целия хонорар на HSBC за АЕЦ Белене

Консултантът ще получи 30% от предварително договорените 2,4 млн. евро

15:27 | 06.04.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Споразумение с консултанта по проекта АЕЦ "Белене"  - британската банка HSBC, предвижда възможност договорът да се прекрати от възложителя без последният да дължи допълнителни плащания или обезщетения. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

На HSBC ще бъде платена около 30% от първоначално договорените 2,4 млн. евро, посочи Добрев. Ще припомним, че предишният енергиен министър Трайчо Трайков преди година коментира, че фиксираната сума в договора с консултанта е около 2 милиона евро. Освен това се е предвиждало HSBC да получи и допълнителен хонорар от 0,95% от стойността на договора за АЕЦ Белене.

Анализите на HSBC включват пазарно проучване на българския и регионалния електроенергиен пазар, различни сценарии за развитието им, анализи за цената на електроенергията и възможностите за реализация й от АЕЦ "Белене".

Към момента въпросният анализ все още не е предоставен в министерството, а има само разменена кореспонденция с Българския енергиен холдинг. Очакваме официалните копия, за да ги предоставим на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, каза Добрев.

Той отбеляза, че на база на разгледаните хипотези в докладите на HSBC в едни случаи проектът АЕЦ "Белене" ще е печеливш, а в други - не.

В доклада се казва, че ще има дефицит на електроенергия в региона за продължителен период от време, коментира обаче депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

Проектът "Белене" е ефективен и конкурентен в три от разглежданите четири варианта от консултанта HSBC, заяви Овчаров. В четвъртия вариант ефективността е под въпрос, ако цената на природния газ от 2010 г. насам пада, както и цената на въглеродните емисии, но това е „абсурден сценарий“, заяви Овчаров. Той добави, че в доклада не е анализирана хипотеза, при която ще работи нов реактор в АЕЦ Козлодуй, каквото е предложението правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 12.09.22 г.
fallback