fallback

Спадът в промишленото производство се задълбочава

Активността през февруари се е свила с 2,1% на месечна и с 5,5% на годишна база, сочат предварителни данни на НСИ

11:45 | 06.04.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Промишленото производство у нас продължава да намалява, като индексът на Националния статистически институт през февруари отчита спад от 2,1% на месечна и 5,5% на годишна база. Данните за януари показаха понижение от 0,6% на месечна и 3,6% на годишна база. Месечни изменения През февруари индексът на промишленото производство*, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижава с 2,1% спрямо предходния месец, сочат предварителни данни на НСИ. През февруари 2012 г. спрямо предходния месец производството в добивната промишленост намалява с 5,6%,  в преработващата промишленост -  с 3,7%,  докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 3,6%. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 32,4%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели -  с 11,1%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10,6%, при производството на основни метали - със 7,3%. Ръст е регистриран при производството на хартия,  картон и изделия от хартия и картон -  с 16,8%,  при производството на хранителни продукти - с 6,6%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 4,9%.    Годишни изменения

През февруари 2011 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 5,5% спрямо същия месец на 2011 година.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

Графика: НСИ На годишна база намаление на промишленото производство,  изчислено от календарно изгладените данни,  е отчетено в преработващата промишленост -  със 7,5%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,0%, докато  в добивната промишленост е отбелязано увеличение - с 3,1%.  Регистриран е спад в производството на продукти за междинно потребление (9,2%)  и в производството на енергийни продукти (8,2%),  докато в производството на инвестиционни продукти е отчетено увеличение (8,8%).  

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 18.08.22 г.
fallback