IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес средата в България се влошава, алармира германският бизнес

Камарата на немския бизнес представи най-лошите резултати в годишната си анкета от старта на допитването през 2005 г.

14:27 | 03.04.12 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Митко Василев представя неблагоприятните резултати. Снимка:&nbsp;ГБИТК</p>

Д-р Митко Василев представя неблагоприятните резултати. Снимка: ГБИТК

Цели 40% от  германските и българските фирми, членове на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), определят актуалната икономическа ситуация  като по-скоро неблагоприятна. Едва 12% от запитаните дават положителна оценка за нея, показват данни от публикуваната днес анкета.

„Това са най-лошите резултати в годишната анкета, откакто камарата започна да я изготвя през 2005 г.“, заяви за Investor.bg д-р Митко Василев, управител на организацията.

В много области инвеститорите все още виждат необходимост от вземане на мерки. Според тях към слабостите на България се числят недостатъчно ефективната държавна администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки.

Интересен факт е, че тази оценка не се е променяла от 2005 година, когато анкетата на ГБИТК е проведена за първи път.

41% от анкетираните са на мнение, че все още липсват адекватни мерки срещу корупцията в държавата. Тук оценката на фирмите се е понижила от „добър“ (3,7) през изминалата година на „среден“ (3) през 2012 г. Лек напредък се наблюдава според анкетираните при инфраструктурата. Ускореното изграждане на  автомагистрали от настоящото правителство се е отразило върху оценката на фирмите. Тази година тя се е повишила от „добър“ (3,5) на „добър“ (3,7). 

Тревожен е и фактът, че делът на фирмите, които биха избрали друга държава, ако трябваше да избират отново място за инвестиции, се е повишил. 35% от компаниите не биха инвестирали отново в България. През 2011 г. такива са били 21,5 % от запитаните.

Повечето анкетирани фирми са на мнение, че няма да се наблюдава съществена промяна по отношение на прогнозните очаквания за 2012 г. 23% от участниците смятат, че ще има подобрение на конюнктурата през следващите месеци, а 27% са дори склонни да мислят, че икономическата обстановка ще се влоши.

По-оптимистично са настроени фирмите спрямо развитието на собствения бизнес. 59% от анкетираните очакват през тази година повишаване на оборота, а 39% от компаниите планират да вложат повече инвестиции. Все пак има и добра новина за работния пазар: 39% от запитаните ще назначат през 2012 г. повече служители в сравнение с предходната година. Едва 15% от фирмите имат намерение да съкратят персонал.

През 2011 г. страната ни регистрира отрицателен ръст на преките инвестиции от Германия в размер на минус 85 млн. евро. За сравнение – пиковата година за германски инвестиции бе 2008-а, когато германски инвеститори вложиха в България над 800 млн. евро.

Общата акумулирана сума на вложенията от федералната република от 2000 г. насам е 1,8 мрлд. евро.

Стокообменът между Германия и България за 2011 г. е достигнал рекордните 4,5 млрд. евро, добави още д-р Василев. За последно през 2008 год. беше достигнат рекорда от 4 млрд. евро. В сравнение с предходната година външнотърговският оборот се е покачил с 14 %.

Чувствително се е увеличил износът на страната ни към Германия, като за последните десет години същият се е утроил и през 2011 г. е достигнал 2,1 млрд. eвро (+ 21% в сравнение с 2010 г.). Най-голям принос има медта, като германската компания Aurubis е най-големият износител. Увеличение се наблюдава и при вноса ни от Германия като за изминалата година той е достигнал 2,4 млрд. eвро (+8,5 % в сравнение с 2010 г.).

В онлайн анкетата на ГБИТК участие са взели общо 84 фирми, от които 41% предлагат услуги, 19% са производители и 26% са търговски предприятия. 4% са заети в строителния сектор,  а 10% - в областите енергетика и водоснабдяване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Напълно съм съгласен със статията. Така е.Това правителство унищожи почти на 90% дребния бизнес а и на средния не му е зле. Единственият довод, който чух защо политиката на ГЕРБ е такава бе следният - защото при едрият бизнес най-трудно се укриват данъци и осигуровки.Гадното е само че като го закъсат "едрите" почват да не изплащат заплати с месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Положението е по-зле от трагично. Драгите управляващи и тук и в Брюксел се постараха да съсипят икономиката ни. Много трудна работа, отне около 20 г., обаче успяха да я свършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Liliyanaandreeva
преди 12 години
По време на перестройката преди 22 години един български емигрант от Канада каза, че в Канада заплатата му е 3000 долара, а регистрацията на фирма му струва 300 долара, докато в България средният доход е (беше) 300 лева, а регистрацията на фирма възлиза на 3000 лева. Сега е още по-лошо положението! стагнацията е тотална, а държавният бирнически рекет с данъчни тежнения и рекетът на местни бандитски "сдружения" прави бизнеса невъзможен! Свободната инициатива и предприемаческия дух се умъртвяват в зародиш!!!...Международни рекетьорски кланове и секти ни доограбват в пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още