IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес средата в България се влошава, алармира германският бизнес

Камарата на немския бизнес представи най-лошите резултати в годишната си анкета от старта на допитването през 2005 г.

14:27 | 03.04.12 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Митко Василев представя неблагоприятните резултати. Снимка:&nbsp;ГБИТК</p>

Д-р Митко Василев представя неблагоприятните резултати. Снимка: ГБИТК

Цели 40% от  германските и българските фирми, членове на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), определят актуалната икономическа ситуация  като по-скоро неблагоприятна. Едва 12% от запитаните дават положителна оценка за нея, показват данни от публикуваната днес анкета.

„Това са най-лошите резултати в годишната анкета, откакто камарата започна да я изготвя през 2005 г.“, заяви за Investor.bg д-р Митко Василев, управител на организацията.

В много области инвеститорите все още виждат необходимост от вземане на мерки. Според тях към слабостите на България се числят недостатъчно ефективната държавна администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки.

Интересен факт е, че тази оценка не се е променяла от 2005 година, когато анкетата на ГБИТК е проведена за първи път.

41% от анкетираните са на мнение, че все още липсват адекватни мерки срещу корупцията в държавата. Тук оценката на фирмите се е понижила от „добър“ (3,7) през изминалата година на „среден“ (3) през 2012 г. Лек напредък се наблюдава според анкетираните при инфраструктурата. Ускореното изграждане на  автомагистрали от настоящото правителство се е отразило върху оценката на фирмите. Тази година тя се е повишила от „добър“ (3,5) на „добър“ (3,7). 

Тревожен е и фактът, че делът на фирмите, които биха избрали друга държава, ако трябваше да избират отново място за инвестиции, се е повишил. 35% от компаниите не биха инвестирали отново в България. През 2011 г. такива са били 21,5 % от запитаните.

Повечето анкетирани фирми са на мнение, че няма да се наблюдава съществена промяна по отношение на прогнозните очаквания за 2012 г. 23% от участниците смятат, че ще има подобрение на конюнктурата през следващите месеци, а 27% са дори склонни да мислят, че икономическата обстановка ще се влоши.

По-оптимистично са настроени фирмите спрямо развитието на собствения бизнес. 59% от анкетираните очакват през тази година повишаване на оборота, а 39% от компаниите планират да вложат повече инвестиции. Все пак има и добра новина за работния пазар: 39% от запитаните ще назначат през 2012 г. повече служители в сравнение с предходната година. Едва 15% от фирмите имат намерение да съкратят персонал.

През 2011 г. страната ни регистрира отрицателен ръст на преките инвестиции от Германия в размер на минус 85 млн. евро. За сравнение – пиковата година за германски инвестиции бе 2008-а, когато германски инвеститори вложиха в България над 800 млн. евро.

Общата акумулирана сума на вложенията от федералната република от 2000 г. насам е 1,8 мрлд. евро.

Стокообменът между Германия и България за 2011 г. е достигнал рекордните 4,5 млрд. евро, добави още д-р Василев. За последно през 2008 год. беше достигнат рекорда от 4 млрд. евро. В сравнение с предходната година външнотърговският оборот се е покачил с 14 %.

Чувствително се е увеличил износът на страната ни към Германия, като за последните десет години същият се е утроил и през 2011 г. е достигнал 2,1 млрд. eвро (+ 21% в сравнение с 2010 г.). Най-голям принос има медта, като германската компания Aurubis е най-големият износител. Увеличение се наблюдава и при вноса ни от Германия като за изминалата година той е достигнал 2,4 млрд. eвро (+8,5 % в сравнение с 2010 г.).

В онлайн анкетата на ГБИТК участие са взели общо 84 фирми, от които 41% предлагат услуги, 19% са производители и 26% са търговски предприятия. 4% са заети в строителния сектор,  а 10% - в областите енергетика и водоснабдяване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
В случаи той сам иска да е в сивия сектор защото иначе зимата неможе да си плати парното,храната,тока,горивото,водата (все монополи). Послепис:900 лв не са малко пари... (поне в провинцията)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Отдолу съм посочил отчасти защо се получава това което казваш за заплати и крайна цена. И ще ти кажа нещо, което сигурно сам знаеш. В много случаи тези 300 лв са само за пред държавата. Самия работник получава доста повече, и сам иска да е така. Защото цитирам "ами аз може да не доживея до пенсия, а и да доживея не се знае ще ми дават..." Лично съм го чувал и не е било наложено едностранно от работодателя. Ако един работник получава 800 лв по ведомост, можеш да сметнеш колко плаща той на държавата за осигуровки. Той сам не иска да ги дава на държавата защото е ходил в болница и едва не умрял там. Пример:един работодател е решил, че може да отдели 900 лв за 1 работник. В тези 900 лв са и задълженията му за всеки работник към държавата. За него е без значение дали ще ги раздели между работника и държавата или ще ги даде само на държавата. За него е ясно - 900 лв е изхарчил този месец за този работник. ОБАЧЕ! за работника не е все едно дали ще получи 900 или 600 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
мога само да кажа за *** едно АМИН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Не подхващам темата точно за това, а за това, че търсиме виновния на грешното място. Сам казваш къде е проблема. Всичко това, което казваш не е от вчера и повярвай ми преди е било в много по-големи размери от колкото сега. Касовите апарати беше само пример, че никой не иска от търговците невъзможни неща и не данъците са виновни за сегашната ситуация. ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ: Не може да даваш 300 лева заплата, да произвеждаш продукция, която струва 2000 лева и да искаш някой да ти я купи. Е с какво? Защото БГ "предприемача" точно така мисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Да продължа. Местното производство търговия или изобщо всичко, става неконкретно способно. Защо? Изброявам:1. Покачване на цените на стоки от първа необходимост;2. Покачване на енергоносителите заради монополите;3. Постоянното внасяна на инфлация отвън;4. Евтини стоки от Китай.Какво прави един производител - на нещо:1. Плаща високи цени на енергоносители;2. Цените му за материали постоянно скачат заради петрола и др.;3. Плаща всички осигуровки на държавата;4. Плаща заплати, които трябва да се качват;5. НЕ може да си вдигне цените заради конкуренция и евтин внос от китай.С една и съща надценка той трябва да плаща за по-скъпи материали, енергия, труд и да смъква цените за да се конкурира с Китай. Какво правим? Вдигаме продажбите? Да бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
аз винаги казвам 4е не искам бележка защо да се набутва 4овека с бележка?и да отиват парите за мержани и подаръци на любовниците на депутатити?или поредното малоумие на управляващия ни робовладелец ше строим газоцентрала.......аз пари на таз територия притежавана от малцина престъпници не давам, каквото мога го спестявам или се ограни4авам....гледам да купувам неща директно от хората дето ги правят и преска4ам крадливите звена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 12 години
Напълно Те подкрепям, за разлика от този, койте е писъл преди теб.Съгласен съм, че надеждата умира последна, Защото, последната е в Терминал 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Как точно връзката с нап ме спира да не издам бележки? Трябва да сложат 1 данъчен на всеки апарат за да се види дали е имало продажба.. Ако не издам бележка просто при нап няма да се отчете продажбата. И то автоматично. Единствено може да ме хванат ако клиента се оплаче, а за клиентите да не говорим, всички сме чували молби от рода: "ако може без фактура или касова бележка за да не плащам ДДС и да падне цената" Много глупаво 2012 да те молят клиентите това, но още го има. Съгласен съм, че данъци трябва да се плащат, и осигуровки. Но как да плаща човек като всеки ден гледа как явно изчезват парите под формата на мними обществени поръчки, раздадени бонуси, празни пенсионни фондове... и не е вярно това, че сме на това положение защото много хора не искат да плащат. Пример -> винтеките. Мним данък върху движение по пътищата, 90% от шофьорите го плащат - да се е оправила пътната мрежа? Има малко път между дупките само.Така, че не се хващайте за тази тема. Стагнацията в момента е огромна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Именно! Всеки гледа към царя, а не гледа него си! И логиката ГЕРБ убиха дребния бизнес адски много ме дразни! Не герб, те сами се убиха. Каква данънча тежест, за какви 5 лева говорите. Дребния бизнес дължи осигуровки + данък печалба, който никога не се плаща, НИЩО ДРУГО! Накараха ги да извадят 300 лева за касов апарат, който да вържат с НАП, що ли? В колко от случаите не ви се дава касова бележка? Лилянче, не знам къде ги видя тия 3000 лева за регистрация във фирмите. Ако някой алчен юрист те е ужулил толкова, си е за твоя сметка. Айде със здраве и мислете, преди да пишете глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
kranc_mk
преди 12 години
В подкрепа съм на всички коментари и съм против.В България няма бизнес и икономика която да работи правелно.Ревети за данаци който смазват, само ще кажа че не са смазващи искате да се опрвят нещата, а ви се седи в сивата страна на нещата.Нека да си го кажим нямаме качествени мениджъри който да си оправляват фирмите поросто всички бяха свинкнали "По нашенску" да се прави без да мислят за утре, а и икономика на кафенета и на магазинчета не се прави.И съм за и съм против политиката на ГЕРБ, те просто въдвориха ред който другите 22 години не искаха.Просто имаме куха икономика която се изгради през последните 7 години на евтините балонести кредити.ТОВА НЕ Е ИКОНОМИКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още