fallback

Добрев опроверга Кунева за твърдения, свързани с вероятни евросанкции за газа

Министърът на икономиката обясни, че страната ни ще спази крайния срок и ще коригира неизпълнението на изискването на Брюксел, за да не се стигне до санкции

13:40 | 03.04.12 г. 5

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев   Снимка: БТА

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев определи като неоснователни спекулациите, изразени от някои политици, че в близките месеци България ще плаща глоби заради неизпълнение на газови разпоредби на Европейската комисия, предаде БТА.

Изявлението му е по повод изнесената неотдавна от бившия еврокомисар Меглена Кунева информация, че евентуалните санкции ще бъдат наложени заради неизпълненото изискване за либерализацията на газовия пазар, залегнало в газова директива. Добрев припомни, че срещу страната има стартирала наказателна процедура, свързана с някои конфиденциални клаузи по транзитните договори за доставка на газ, но няма заведено дело.

В края на миналата година България е получила разрешение от „Газпром“ и в началото на 2012 г. договорите са предадени на ЕК, поясни още министърът. Заедно с ЕК работим по това кои клаузи ни възпрепятстват и в каква посока те трябва да бъдат променени, посочи Добрев.

Министърът обясни, че е оптимист и че страната ни ще спази крайния срок и ще коригира неизпълнението на изискването на Брюксел, за да не се стигне до санкции.

В рамките на няколко месеца трябва да бъдат променени клаузите на тези договори, отбеляза още Делян Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 09.09.22 г.
fallback