fallback

Едва 5% от малките фирми работят за износ

Дребният и среден бизнес осигурява 90% от заетостта в България, сочат данни на ИПИ

18:08 | 29.03.12 г.

Според официалната статистика 95 процента от малките и средните предприятия работят за местния пазар, а едва пет на сто изнасят продукцията си. Това съобщи изпълнителният директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) Светла Костадинова, цитирана от БТА.

Пред тези предприятия стои предизвикателството да разшият пазарите си, особено към трети страни, и да получат по-голям достъп до европейско финансиране, смята Костадинова.

Малките и средни предприятия са около 95 на сто от всички предприятия в страната и създават 90 процента от заетостта у нас, посочи Костадинова.

Микропредприятията с до девет наети служители са единствените, чийто брой в годините на криза се увеличава, а назначават и допълнително хора, заяви още Костадинова, позовавайки се на статистически данни. Типичната българска фирма е от семеен тип с приблизително по двама заети. Подобни фирми реагират максимално гъвкаво на условията на пазара, коментира Костадинова.

През 2011 г. над 90 процента от анкетираните представители на малки и средни предприятия заявяват, че основните им оперативни финансови средства са семейни спестявания, на второ място идва кредитният ресурс. На пръсти се броят мениджърите, ползвали финансиране по оперативни програми на ЕС, съобщи още изпълнителният директор на ИПИ.

Според социолога Кънчо Стойчев малките и средните фирми са гръбнакът на всяка икономика, а те са най-често пренебрегваните у нас. „Имаме склонност да фаворизираме чужди компании, а да омаловажаваме успехите на наши фирми“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:06 | 09.09.22 г.
fallback