fallback

Преглед на печата за 28 март

07:30 | 28.03.12 г.

Руско лято

в. Капитал Daily

Сезон на вълни с тенденции на приливи от някои дестнации и отливи от други. Това е предварителната нагласа на туроператори и хотелиери за идващото лято. Ето и синтезираните очаквания: повече туристи от Русия, но пък по-малко от Германия...

На фона на изключително успешната 2011 г., която донесе двуцифрен ръст на почиващите в морските курорти, през настоящото лято очакванията са за забавяне на темпото. След края на ключовите туристически борси в Берлин и Москва от сектора казват, че все още има много въпросителни около предстоящия сезон.

Добрата новина за хотелиерите по Черноморието е, че от тази година има сериозно увеличение на полетите от Русия, както и навлизане на нов германски туроператор на българския пазар. Лошата е, че се очертава "скъсяване" на сезона, тъй като първите програми тръгват от средата на май, тоест две седмици по-късно спрямо миналата година.

ГЕРБ вкара и партиите в закона за престъпното имущество

в. Сега

ГЕРБ готви сериозни промени в закона за отнемане на престъпното имущество между първо и второ четене и го прави тайно от опозицията, научи "Сега". За пръв път повод за започване на процедура за отнемане на имущество ще бъдат нарушения, свързани с финансирането на партиите и на предизборните кампании.

В закона се вкарват и нарушения по закона за обществените поръчки, без да е конкретизирано за кои текстове става въпрос. Това на практика означава, че всеки участник в обществена поръчка е потенциален клиент на комисията за отнемане на имущество.

Не е изключено тези текстове да се добавят под натиск на ЕС, чиито представители и институции често критикуват партиите за непрозрачно финансиране и смятат, че най-голяма е корупцията при обществените поръчки. Преди два дни премиерът Бойко Борисов се закани да подаде оставка, ако законът не бъде приет във вида, за който той се е договорил с шефа на Еврокомисията Жозе Барозу и главния секретар на ЕК Катрин Дей.

Фондовете ще предупреждават и за рисковете за парите за пенсия

в. Сега

Фондовете за допълнително пенсионно осигуряване задължително ще трябва да предупреждават в информационните си материали и рекламни брошури, че не гарантират положителна доходност и запазване в пълен размер на внесените по индивидуалните активи средства. Това предвиждат предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, които са качени в портала за обществено обсъждане. Бъдещите клиенти на дружествата трябва да бъдат информирани за всички рискове покрай управлението на парите си, за да могат да дадат информирано съгласие.

По закон Комисията за финансов надзор определя минимална доходност само за допълнителното задължително осигуряване и за професионалните фондове, където се трупат пари за ранните пенсии на работещите тежък труд. Ако тя не бъде постигната, дружеството е длъжно да покрие разликата, но тази доходност може да е и отрицателна. За доброволното осигуряване пък изобщо няма предвидена минимална доходност.

Агенцията по храните ще похарчи милион за анализ на работата си

в. Сега

Агенцията по храните е готова да изхарчи близо 1 млн. лв., за да анализира как работят нейните служители, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Ведомството на Йордан Войнов, в което преди две години се вляха ветеринарномедицинската служба, службата за растителна защита и по зърното и фуража, както и регионалните здравни инспекции, ще изследва работата си и ще я сравни с тази на подобните институции в другите държави членки на ЕС.

Според Войнов целта на проекта е да се повиши ефективността на инспекторите. "Ако анализите покажат, че това, което вършим, може да се постигне с по-малко хора, ние ще отчетем това", категоричен бе Войнов.

Захариев продавал метали от резерва

в. Стандарт

Собственикът на "ОЦК Кърджали" Валентин Захариев незаконно е продавал метали от Държавния резерв, които са били складирани в завода. Това съобщиха от Пловдивската апелативна прокуратура вчера.

"Бях информиран от директора на полицията в Кърджали, че има сигнали за липсващи материали от Държавния резерв в ОЦК", обясни апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. Затова проверяващи и военни ще влязат със списък на материалите, които трябва да са налице, и ако наистина се установят липси, ще бъде разпоредена прокурорска проверка.

В складовете на държавния резерв се съхраняват олово за производство на акумулаторни батерии, оловно-цинкови сплави, различни метални профили и тръби, поцинкована ламарина. Подобно изчезване на материали на Държавния резерв е имало и от складове в "Кремиковци" по времето, когато собственик е Валентин Захариев.

Пехливанови искат 20 дка от “Дианабад”

в. Стандарт

Братята Пехливанови имат претенции към 20 декара от спортния комплекс "Дианабад", а техен адвокат е бившият вътрешен министър Йордан Соколов. Това обяви изпълнителният директор на Националната спортна база Петър Божилов. "Не мога да гадая дали това са тези братя, за които знаете от жълтите вестници, или са наследници, но май са техни наследници", обясни той. и допълни, че миналата година в района имало и пожар, който според него е умишлен.

"Някой ни драсна клечката точно по празниците", разкри още Божилов. "В "Дианабад" реститутите или хора, които имат някакъв материален интерес, се опитаха да вземат 50% от 90-те декара. След като нанесохме регулацията, която струва пари, получихме нов иск. След 20 дни ще има дело и се надяваме съдиите да не направят някаква глупост. Лошото е, че там водещи са три лица. От трима човека зависи едва ли не част от тази база. След регулацията въпросните реститути си харесаха свободните площи за около 20 декара.

“Булгаргаз” иска да добива гориво

в. Стандарт

"Булгаргаз" може да започне собствен добив на природен газ до 2 години, заяви изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов. Става въпрос за разработване на находища в Черно море и на сушата, както и в близки до България страни. Идеята е компанията да се включи като партньор на концесионера.

"В момента имаме подобни предложения от 6-7 фирми. Някои от тях сами ни потърсиха, с други ние се свързахме", каза Гогов. "Булгаргаз" е поканен да се включи в добива и от един от концесионерите, които разработват наскоро откритото голямо находище в румънски води, съобщи шефът на компанията.

Чрез собствения добив "Булгаргаз" ще може да тушира до известна степен скъпото синьо гориво от Русия. Въпреки че добивът от такива находища е малък, "лъжичка по лъжичка чашата се пълни", каза Гогов. Той предупреди също, че "Булгаргаз" най-вероятно ще поиска ново поскъпване от 1 юли, тъй като ДКЕВР не позволи на компанията да вдигне цената до предложените нива и следващите три месеца горивото ще се продава под себестойността си.

Без климатици по фасадите в центъра на Пловдив

в. Новинар

Общината в Пловдив забранява климатиците по фасадите в централната част на града. С новата наредба на кметството се регламентира и цвета на тентите и сенниците по заведенията и магазините в центъра като препоръчителната цветова гама за тях са пясъчните тонове и различните нюанси на бялото.

Проектонаредбата ще бъде пусната за обществено обсъждане до края на април, уточни кметът на града под тепетата Иван Тотев. Той обясни, че на следващ етап ще  бъде решено и по какъв начин да се поддържат фасадите на сградите по Главната улица в центъра на града. И досега са приемани документи, но все са се оказвали неработещи, подчерта пловдивският кмет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
fallback