fallback

Итар-Тасс: България може да строи газотурбинна централа вместо АЕЦ Белене

Единственият проект, поддържан на 100 процента и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", посочва български източник на руската агенция

15:26 | 27.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България все пак се отказва да строи АЕЦ Белене само с Русия, без трети инвеститор в проекта и същевременно планира да изгради на нейно място газотурбинна електроцентрала, работеща с природен газ от "Южен поток". Това съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки източник от българските бизнес среди, предаде БТА.

Както беше съобщено вчера, премиерите на двете страни - Владимир Путин и Бойко Борисов - са обсъдили "в телефонен разговор икономическите и политическите отношения между страните“ и най-вече съдбата на АЕЦ "Белене" с руско участие, припомня ИТАР-ТАСС.

Според данни на неназования източник на ИТАР-ТАСС, при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, поддържан на 100 процента и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще се извършва приоритетно.

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където, според обсъжданите варианти, може да се построи седми блок.

Тази идея обаче предизвиква определен скептицизъм сред българските бизнес среди, тъй като оборудването за АЕЦ "Белене", пренесено на площадката на АЕЦ "Козлодуй", ще наложи изготвянето на напълно нови проектни разработки и решаването на твърде сложни технологически задачи, чийто обем в момента трудно може да се определи, коментира Итар-Тасс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 07.09.22 г.
fallback