fallback

Китайски фирми заявяват интерес за изграждане на соларни панели в България

Българо-китайски бизнес форум срещна над 80 компании от различни сектори на икономиката

13:56 | 26.03.12 г.

Снимка: БТА

България и Китай могат да засилят икономическите си взаимоотношения в сферата на машиностроенето, инфраструктирата, хранително-вкусовата промишленост и фармацевтиката. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Иво Маринов при откриването на българо-китайския бизнес форум, предаде БТА.

Бизнесмените са проявили голям интерес към създаването на соларни и ветроенергийни паркове в различни райони на страната. При откриването на форума заместник-министърът на търговията на Китай Дзян Яопин е уверил присъстващите, че китайският бизнес проявява интерес за реализацията на инфраструктурни проекти, в това число и за прокарването на нови магистрали. 

Сред предимствата на България, които Иво Маринов открои пред китайската бизнес-делегация, са членството на страната ни в ЕС, най-ниските данъци в Евросъюза, преференциите при изграждането на индустриални зони и технологични паркове, както и намаляването на административната тежест, която до края на годината се очаква да бъде редуцирана с нови 20 процента.

Българо-китайският бизнес форум е организиран от Българската търговскопромишлена палата и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. На форума участват представители от над 60 български и над 20 китайски фирми.

Иво Маринов отчете, че миналата година е отбелязала рекорд в стокообмена между двете държави, достигайки 1,346 млрд. долара. Спрямо 2010 г. ръстът на българския износ през миналата година е бил с 61 на сто повече. През 2011 г. износът на България за Китай е достигнал 403 млн. долара. Вносът от Китай през миналата година възлиза на 943 млн. долара.

Към края на 2011 г. китайските инвестиции у нас надхвърлят 70 млн. долара, каза заместник-министърът на търговията на Китай. Ръстът на вложенията от Китай в България за миналата година е бил 320 процента, съобщи посланикът на Китай Гуо Йеджоу. Вложенията са в сферата на телекомуникациите, автомобилостроенето, съвременните видове енергия и земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
fallback