fallback

Д. Добрев: Смяна на мениджмънта може да реши кризата в ОЦК- Кърджали*

Дейността на Валентин Захариев трябва да се провери внимателно от Националната агенция по приходите, смята министърът

09:40 | 26.03.12 г.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев   Снимка: БТА

Два дни след като проблемът с неизплатените заплати на миньорите от „Горубсо-Мадан“ беше разрешен със смяна на концесионера, ескалира напрежението в ОЦК-Кърджали, чийто собственик отново е Валентин Захариев.

Дружеството обаче е изцяло частна собственост и държавата не разполага с достатъчно механизми, за да реши проблема с неизплатените заплати на миньорите от Оловно-цинковия комбинат.

Според министъра на икономиката Делян Добрев един от възможните варианти за решаване на кризата там е да се направи всичко възможно за смяна на мениджмънта.

„Ще говоря с банките-кредитори за смяна на мениджмънта на ОЦК-Кърджали, заяви икономическият министър Делян Добрев пред bTV тази сутрин.

Той увери, че още днес ще отиде в града, за да се запознае на място със ситуацията около протестиращите металурзи, които не са получавали заплати от месеци. 

"Банките могат да поискат смяна на мениджмънта и да назначат нов, за да се стабилизира дружеството и да започнат да се плащат заплатите", заяви Делян Добрев, като подчерта, че държавата не е страна по спора.

По думите на министъра смяната на ръководството е важна, за да не стане, така че работниците сега да получат пари, а след месец да са в същото положение. "Дейността на Валентин Захариев трябва да се провери внимателно от НАП и другите разследващи органи", допълни Делян Добрев.

Днес металурзите са отишли на работа, защото по трудовите им договори са задължени да са на работните си места. Те обаче се заканват да не работят нищо. Металурзите се оплакват, че заради неизплащането на заплатите са натрупали дългове. По думите им преди да бъде концесиониран от Валентин Захариев заводът е работил много добре. Сега освен нередовното заплащане, хората недоволстват и от условията на труд. Протестиращите настояват инспекцията по труда да провери завода.

Захариев дължи общо около един милион лева на работниците. Повечето от металурзите работят за между 400 и 500 лева на месец. 

Очаква се по-късно днес металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали да решат дали да преминат към гражданско неподчинение заради неизплатените с месеци заплати. Обмисля се вариант работниците заедно със семействата си да блокират възлови кръстовища в града. Според синдикатите, собственикът на завода Валентин Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите и да възстанови производството.

Очаква се министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес също да се срещне с ръководството и работниците на Оловно-цинковия комплекс заради неизплатените с месеци заплати. 

Малко след 9.00 часа тази сутрин протестиращите работници от ОЦК блокираха един от изходите на Кърджали към Хасково, минаващ пред завода. Решението на металурзите бе спонтанно, а по думите им блокадата ще продължи половин час, съобщиха от КНСБ.

От КНСБ в област Кърджали съобщиха, че миньорите от Оловно-цинковия завод преминават към радикални действия, като всеки ден от 9.30 до 10.30 часа ще блокират пътя Кърджали - Хасково, в участъка пред завода, докато не бъде решен казусът с неизплатените им заплати.

* Актуализирано към 11.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
fallback