fallback

Преглед на печата за 22 март

07:30 | 22.03.12 г.

Държавната финансова инспекция започва проверка в КФН

в. Капитал Daily

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверка на Комисията за финансов надзор (КФН) - регулатора, отговарящ за капиталовия пазар, застраховането и пенсионното осигуряване. Това заявиха пред "Капитал Daily" от агенцията, като се позоваха на искане от финансовото министерство, до което са постъпили сигнали за дейността на комисията.

АДФИ е започнала проверката на 20 март, но инспекторите й не са били допуснати до помещенията на КФН, допълниха още оттам. Отказът за достъп е бил аргументиран със становище, че агенцията няма правомощията да я проверява, тъй като комисията е независим орган, който се отчита пред Народното събрание и чиито финансови отчети се проверяват от Сметната палата.

Кой надзирава надзора

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев коментира пред "Капитал Daily", че комисията не е допуснала инспекторите на АДФИ, тъй като според него те нямат правомощия по закон да го правят. По думите му КФН е интегрирана част от европейските небанкови регулаторни органи и по тази причина както по българското законодателство, така и по европейските регламенти е независима, не подлежи на проверка от орган на изпълнителната власт.

Наеми ме

в. Капитал Daily

Нова, при това голяма порция земя си търси стопанин. Предлага се от държавата, но не по най-перфектния начин, защото големите арендатори няма да бъдат допуснати, което ще свие конкуренцията или ще вкара подставени лица.

Новината е, че за втора поредна година държавата ще обяви търгове за отдаване под аренда на около 800 хил. дка земеделски земи, които са част от държавния поземлен фонд. За целта до края на месеца ще бъде издадена заповед на министъра на земеделието. Това сочи информация на земеделското министерство, поискана от "Капитал Daily". В момента над 900 хил. дка са отдадени под наем на частни лица и фирми.

Конкурси по места

Предлаганите 800 хил. дка са или свободни, или с изтичащи договори. По информация на агроминистерството терените се намират в цялата страна. След като до края на март министърът издаде заповедите за стартиране на процедурите, областните дирекции по земеделие ще провеждат търгове с тайно наддаване. По предварителния план те трябва да приключат до началото на новата стопанска година през есента.

ЕК призна, че е сгрешила с АСТА

в. Сега

Европейската комисия заяви, че е била изненадана от голямата опозиция срещу международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането ACTА и призна, че е подценила силата на социалните мрежи да мобилизират протестиращите, съобщи ИЮ "Обзървър".

Еврокомисарят по междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефчович призна, че институцията е била хваната на тясно, когато хиляди протестиращи излязоха по улиците на цяла Европа, за да протестират срещу споразумението.

"Каква е силата на хората? Видяхме каква е скоро - през януари и февруари, когато изведнъж осъзнахме, че въпреки смразяващите температури хиляди хора на различни площади в Европа протестират срещу АСТА", каза Шефчович.

Столичният център ще расте само на височина

в. Сега

В центъра на София вече няма къде повече да се строи, освен на височина, затова строителството ще се забрани с новия устройствен план за тази част на столицата. Това казва главният архитект на София Петър Диков пред Медиапул.

Всеки инвеститор, който има апетит към центъра, ще може да надстроява над вече съществуващи сгради. Този тип строителство по думите на Диков ще бъде съобразено с нормите и опазването на културно-историческото наследство на столицата.

Съдбата на паметника "13 века България" остава неясна поне до лятото, се разбра от думите на Диков. По въпроса от месеци тече допитване до гражданите, но общината още няма решение по въпроса.

По-строги регулации за търговските вериги

в. Новинар

Строги ограничения за търговските вериги се предвиждат от ГЕРБ. Управляващите подготвят промени в Закона за защита на конкуренцията, съобщава бТВ. Целта е да не се стига до монопол и злоупотреба от страна на големите играчи.

Ще се ограничи и възможността да се налагат различни такси на производителите. Законът в сега позволява на веригите да искат пари от доставчиците дори за това, че пускат дадена стока да се продава в магазина.

Скъпият бензин дюшеш за рейсовете

в. Стандарт

Скъпият бензин и дизел дойде дюшeш за рейсовете. От сряда рано сутринта бензиностанциите у нас вече продават масовия бензин А95 срещу 2,69 лева, а дизела за 2,74 лева литъра. Заради новите цени на горивата автобусните компании намериха нов повод да вдигнат цените на билетите за Великден.

"Ако дизелът продължава да поскъпва с по 3-4 ст. на седмица и ако броят на пътниците се увеличи, ще мислим за ново повишение на цените на билетите", коментира Галя Топалова, шеф на две от най-големите автобусни компании у нас - "Груп" и "Етап Адрес". И тъй като за Великден се очаква увеличаване на пътуванията, не е изключено пътниците да бъдат сюрпризирани с по-скъпи билетите точно през Страстната седмица.

"За съжаление автобусните фирми не получават държавна субсидия като БДЖ и трябва да се съобразяват с цените на горивата", коментира още Топалова, като заключи: "Ако получавахме субсидия, щяхме да намаляваме цените, а не да ги увеличаваме, с което да отблъскваме пътниците".

Няма да увеличаваме цените на билетите, тъй като конкуренцията и сивата икономика все по-жестоко ни притискат, контрира пък председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) и собственик на един от най-големите автобусни превозвачи "Карат-С" Миролюб Столарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 08.09.22 г.
fallback