fallback

Управителят на здравната каса ще бъде определен утре

Ръководството на ГЕРБ се колебае между партийна и експертна кандидатура

10:53 | 19.03.12 г.

Новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде избран на заседанието на парламентарната група на ГЕРБ, насрочено за утре. Това съобщи пред Нова телевизия Десислава Атанасова, която от сряда официално трябва да поеме поста здравен министър.

"Бъдещият шеф на касата може да е партиен кадър, но може да бъде досегашната временно изпълняваща длъжността управител доц. Марияна Василева. Обсъждат се много имена", поясни още Атанасова.

Веднага след избирането си за министър Атанасова ще предложи на Министерския съвет да отпадне лимитът от 180 хил. лв. за лечение на деца в чужбина. „Колкото е необходимо, толкова ще плати държавата за всяко българско дете, лекуващо се в чужбина. Това е приоритет на цялото правителство”, каза бъдещият министър.

Десислава Атанасова възнамерява лично да отговаря за лекарствената политика в министерството. Тя ще даде и свои предложения за заместник-министри, които обаче ще бъдат назначени от премиера.

Още следващата седмица Атанасова възнамерява да покани представители на спешната помощ, за да се търсят решения и на техните проблеми. 

Номинираната за четвърти министър на здравеопазването Десислава Атанасова разкри, че е приела предложението на премиера Борисов със смесени чувства, тъй като знаела, че постът е много отговорен и тежък, но допълни, че има амбициите да се справи.

Атанасова каза, че не е имало много желаещи за поста, защото всеки осъзнава, че секторът е изключително тежък, с много голяма отговорност и че очакванията на обществото за реформи в здравеопазването са големи.

„Постът носи много голяма подкрепа от парламентарната група на ГЕРБ и от премиера, каза още Атанасова. Тя определи номинацията като едно ново предизвикателство, отколкото като израстване в кариерата си.

Според Десислава Атанасова няма проблем, че е с юридическо, а не с медицинско образование: „Аз няма да лекувам, а ще предлагам законодателни промени. Познавам работата и на здравната каса, и на министерството на здравеопазването и ще се съобразя с препоръката на премиера, като се уча от грешките на предишните здравни министри."

Преди дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че нито Менда Стоянова, нито Владислав Горанов ще седнат на стола на управителя на НЗОК. Той мотивира твърдението си с това, че и двамата са много полезни на позициите, които заемат в момента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 09.09.22 г.
fallback