fallback

Преглед на печата за 19 март

07:54 | 19.03.12 г.

България ще трябва да вдига още пенсионната възраст за жените

в. „Сега“

Тежките пенсионни реформи у нас все още не са приключили, става ясно от Бялата книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии на Европейската комисия. В нея равните условия за пенсиониране на жените и мъжете са сред основните препоръки на Европа към държавите членки.

В момента жените у нас се пенсионират три години по-рано, а идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази, разликата да се стопи на 2 години.

Предвижда се мъжете да се пенсионират на 65 г. при 63 г. и 4 месеца в момента, а жените - на 63 г. при 60 г. и 4 месеца сега. Жените имат право на пенсия и след по-кратък изискуем стаж - 34 г. и 4 месеца в момента при 37 г. и 4 месеца за мъжете. Той също ще нараства в следващите години с по 4 месеца, докато стане съответно 37 г. и 40 г.

Заради по-малкия трудов стаж, част от който дори е неизработен, тъй като е за гледане на дете или на болен в семейството, а това влияе негативно върху размера на пенсиите, в момента жените получават много по-малко пари за старост в сравнение с мъжете.

Премиерът прехвърли на ГЕРБ вината за оставката на Трайков

в. „Сега“

Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността за оставката на енергийния министър Трайчо Трайков върху ГЕРБ. Борисов бе категоричен, че без санкцията на партията е невъзможно отстраняването на когото и да било.

"Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ", бе категоричен вчера той пред ТВ 7. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък даде своя трактовка за оставката на Трайков. "Махането на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е по политически причини.

Никога досега не е отстраняван министър след опит да се измами общественото мнение за истинската причина за неговото излизане от кабинета", обяви Костов във Велико Търново. Според него Трайков си отива, защото се е противопоставял на картелното споразумение за цените на горивата и защото "категорично и безкомпромисно отстояваше българския интерес по отношение на руския напън да строят АЕЦ "Белене" със стара технология, със стари турбини, без ясна цена, без ясен инвеститор".

Новият енергиен министър връща темата за шистовия газ

в. „Сега“

Два дни след като седна в стола на енергийния министър Трайчо Трайков, наследникът му Делян Добрев върна темата за шистовия газ. "Хубаво е, че тя ще бъде разгледана отново", заяви Добрев. Той настоя за създаване на парламентарна комисия, която да проучва новите методи за добива му и законите на други страни за всякакви подземни богатства. "Приехме мораториум, защото докато вървяха преговорите с "Шеврон", не успяхме да обясним на хората какво представлява шистовият газ и дали е опасен добивът му. Страхът надделя, но волята на политиците е да изпълняват волята на хората. Сега, налагайки този мораториум, имаме достатъчно време да анализираме добре какво е това нещо шистов газ", коментира Добрев.

Застрахователите ще ни мотаят до 55 дни

в. „Стандарт“

Край на безкрайното чакане застрахователят да ни изплати обезщетение. От влизането в сила на измененията в Кодекса за застраховането, които в момента се подготвят от работна група, компаниите няма да могат да ни мотаят и бавят изплащането на парите под претекст, че трябва да представим още един куп документи и бележки.

Едно от основните нововъведения в нормативната уредба ще бъде, че допълнителни документи може да се изискват най-много 55 дни след завеждане на щетата, независимо дали говорим за огънат калник, счупена ръка, наводнено жилище или нещо друго. Целта е да се сложи максимален срок, в който да получим парите си от застрахователя.

Промените ще улеснят потребителите на застрахователни услуги, тъй като в момента от компаниите могат до безкрайност да изискват нови документи, за да ни изплатят обезщетение, обясниха пред "Стандарт" близки до работната група.

Бизнесът скочи срещу скъпия газ

в. „Стандарт“

Родната индустрия скочи срещу предстоящото сериозно поскъпване на газа от 1 април. В същото време председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че вдигането на цената на горивото от 1 април ще бъде с поне 12 на сто.

Увеличението на цените ще ни затрудни още повече и ще доведе до нови фалити, заявиха от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Сдружението се обявява категорично против очакваното поскъпване на газа с 12,73%, което ще намали още повече конкурентоспособността на родното производство. "Не съществува механизъм за хеджиране на риска на ценовите промени, който ДКЕВР прави на всеки три месеца и чиято посока на индексация е винаги нагоре", казват от БФИЕК.

Затова бизнесът предлага да се подготвят споразумения за конфиденциалност и на фирмите да се предоставят данните, влияещи при формирането на цената на газа. Освен това бизнесът настоява да се въведат диференцирани цени според консумацията на всяко предприятие - нещо, на което е съгласен и шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Валентин Златев: За съжаление, не можем силно да влияем на цените

в. „Новинар“

Случва се най-неприятното с цените на бензина - и за потребителя, и за нас. Това заяви в предаването "Нека говорят" на бТВ мениджърът на "Лукойл България" Валентин Златев. Той подчерта, че компанията също е заинтересована да продава на ниски цени, но не може силно да им влияе. Според него хората в момента са натоварени с едно тежко бреме.

"Искрено ми се ще цените на бензина да паднат, но не виждам предпоставки за това", заяви още Валентин Златев. Той припомни, че светът все още е в криза, а прогнозите на анализаторите са, че ако се стигне до военни действия срещу Иран, цената на барел петрол ще стигне 170 долара. "Българските политици трябва да помислят как да направят този ценови шок по-лек за потребителите", смята шефът на "Лукойл България".

Според Златев Комисията за защита на конкуренцията ще излезе отново с решение, че няма картел. Той очаква да бъде даден срок, в който "Лукойл България" да представи документи и да изложи аргументите си по въпроса. Златев припомни, че компанията сама е изпратила писмо до комисията с призив да бъде проверена. "Винаги сме потвърждавали, че сме абсолютно прозрачни", заяви още той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 10.09.22 г.
fallback