fallback

Здравната каса очаква да спести 4 млн. лв. от отстъпки за лекарствата

Фармацевтични фирми и касата се разбраха за по-ниски цени на 25 продукта

15:10 | 15.03.12 г. 5

Здравната каса ще спести 4,2 млн. лв. през тази година от договорени отстъпки за лекарствата, съобщиха от пресцентъра на здравната институция. Общият бюджет на касата за лекарства за тази година е близо 500 млн. лв. (бел. ред.)

От 16 март Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща по-ниски цени за 25 лекарствени продукта. Отстъпките станаха факт след проведеното договаряне между касата и някои от производителите и вносителите на медикаменти. Предстои подписване на споразумения за още 13 лекарства, за които фирмите са подали документи през последните дни. 

Договорените отстъпки са от 0,04% до 37,3%, а медикаментите са за лечение предимно на тежки онкологични заболявания, диабет, астма, хронични вирусни хепатити, шизофрения, медикаменти при наличие на трансплантирани органи и тъкани.

Според действащото законодателство касата има право да договаря отстъпки при лекарства за домашно лечение, които нямат генеричен аналог и не участват в определянето на референтната стойност на други лекарствени продукти и чиято цена е покрита изцяло. 

От ведомството напомнят, че фармацевтичните фирми по своя инициатива могат да предлагат отстъпки и за лекарствени продукти с ниво на заплащане от касата 25%, 50% и 75%, ако са медикаменти, които са единствен лекарствен продукт в група и не участват в определянето на референтната стойност. При тези случаи постигнатата отстъпка ще се разпределя пропорционално между касата и пациента.

От здравната каса уточняват, че процесът по договаряне на отстъпки няма определен срок и фирмите могат да ги предлагат по всяко време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
fallback