IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: България е силна във финансите и слаба в иновациите

Страната ни трябва да развива с приоритет инфраструктурата, държавното управление и електронното правителство

12:59 | 15.03.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вицепремиерът Симеон Дянков представи модела за икономически растеж на България&nbsp; Снимка: БТА</p>

Вицепремиерът Симеон Дянков представи модела за икономически растеж на България  Снимка: БТА

Сред слабите страни на България са недостатъчното развитие на високите технологии и демографският проблем. От друга страна силните ни страни са в сферата на публичните финанси, банковата стабилност, търговията и ниските данъци.

Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в изнесения днес доклад на тема „Какъв е моделът за растеж на България“.

Дянков цитира данни, според които за миналата година данъците, събрани от граждани и фирми, формират под 27% от БВП, докато средният дял за Европа е над 30 на сто.

Областите, в които трябва да се работи повече, са инфраструктурата, по която сега се правят инвестиции, държавното управление и в частност внедряването на електронното правителство, смята финансовият министър.

Според Дянков, въпреки че селското стопанство засега не осигурява голям дял от БВП, през последните няколко години то бележи растеж, за разлика от другите отрасли, така че след още няколко години е възможно да достигне нивата отпреди 20 години.

Дянков е на мнение, че е по-добре да се подпомагат животновъдството и зеленчукопроизводството, а не зърнопроизводството, защото те носят по-висока добавена стойност.

Държавата трябва да има важна роля в секторите сигурност, здравеопазване и образование, но не е необходимо да има много държавни предприятия, смята Дянков. В тази връзка той посочи, че е привърженик на раздържавяването в енергетиката и че би могло да бъдат продадени 20 процента от Българския енергиен холдинг.

Ползата от подобен ход ще бъде не толкова в приходите, колкото наличието на допълнителен контрол върху фирмите, влизащи в холдинга.

По повод инвестициите в зелената икономика вицепремиерът каза, че първо трябва да постигнем по-висока енергийна ефективност, използвайки конвенционалните енергийни източници, а след това да мислим за развитие на зелената енергия, която е и доста по-скъпа.

Подобно становище изказа и главният икономист на Световната банка за Европа Индермит Гил, според когото развитието на зелената енергия в Европа идва след постигането на висока енергийна ефективност в икономиката. Той даде пример с Германия и Швеция, които вече имат една от най-високата енергийна ефективност в Европа и използват широко енергията от ВЕИ.

Представителят на Световната банка препоръча на страната ни да насочи усилия към повишение на производителността на труда и доходите на населението, както и нивото на образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
stefi
преди 12 години
ЦИТАТ : Защо понякога не ме напуска чувството, че или този младеж е пълен ***, или, че ни има нас за такива!----------------------- истината е в едно от двете опции !истината никога не е комплимент - а Дянков върти бръснача както са му поръчали -----------Някогашните еничари са се грижели за раята - точели са редовно ятаганите за да не боли много днешните еничари...........изобщо не им пука за ятагана ..........а раята е още по-примирена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
VBT
преди 12 години
Прав е Дянков, нивото на държавният дълг и данъците са ниски спрямо другите страни от ЕС. Една компания като Епъл има кеш в баланса си колкото нашият БВП за 3-4 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
FINTA
преди 12 години
Кой да е източник на тези иновации? Защо държавата? Или имаш предвид БАН? Това е смешно. Ако Бай Тошо ти е идол, значи си на много грешен път. Само се замисли какво остана след него - Кремиковци, Химко Враца, Плама.... Други иновативни идеи на идола ти да споменавам ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 12 години
Защо понякога не ме напуска чувството, че или този младеж е пълен ***, или, че ни има нас за такива! Как звучи само "България е силна във финансите..."! Както казало ***: "То тая мойта уста ако ме не похвали, кой?" хаха!Толкова сме силни, че Премиерът още от сега ходи като препикано мушкато заради предстоящия падеж на 1.6 млрд. Още от сега ни подготвят за "катаклизъма". Жужи "експертната общност" - "Сребърния фонд" ли да бастисаме, нови борчове ли да правим, или да свалим още епидермални клетки от останалият все още жив "материал"...Сори пичове, ама не се сдържах! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
nezabelejim
преди 12 години
Уважаеми господин Дянков, имате ли представа колко пари се изсипаха в банките и финансовите институции за последните 20 години. Как държавата толерираше банковите и финансови дейности, а загърбваше техническите иновации, научните и техническите кадри, които бяха техен двигател. За Ваше съжаление, а и за мое, Бай Тодор отделяше много повече пари от днешните политици за да имаме конкурентно способна икономика. Така ще бъдем слаби в иновациите, докато поставяте учените и инженерите на най-долното равнище на социалната стълбица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още