fallback

Дянков: България е силна във финансите и слаба в иновациите

Страната ни трябва да развива с приоритет инфраструктурата, държавното управление и електронното правителство

12:59 | 15.03.12 г. 18
Автор - снимка
Създател

Вицепремиерът Симеон Дянков представи модела за икономически растеж на България  Снимка: БТА

Сред слабите страни на България са недостатъчното развитие на високите технологии и демографският проблем. От друга страна силните ни страни са в сферата на публичните финанси, банковата стабилност, търговията и ниските данъци.

Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в изнесения днес доклад на тема „Какъв е моделът за растеж на България“.

Дянков цитира данни, според които за миналата година данъците, събрани от граждани и фирми, формират под 27% от БВП, докато средният дял за Европа е над 30 на сто.

Областите, в които трябва да се работи повече, са инфраструктурата, по която сега се правят инвестиции, държавното управление и в частност внедряването на електронното правителство, смята финансовият министър.

Според Дянков, въпреки че селското стопанство засега не осигурява голям дял от БВП, през последните няколко години то бележи растеж, за разлика от другите отрасли, така че след още няколко години е възможно да достигне нивата отпреди 20 години.

Дянков е на мнение, че е по-добре да се подпомагат животновъдството и зеленчукопроизводството, а не зърнопроизводството, защото те носят по-висока добавена стойност.

Държавата трябва да има важна роля в секторите сигурност, здравеопазване и образование, но не е необходимо да има много държавни предприятия, смята Дянков. В тази връзка той посочи, че е привърженик на раздържавяването в енергетиката и че би могло да бъдат продадени 20 процента от Българския енергиен холдинг. Ползата от подобен ход ще бъде не толкова в приходите, колкото наличието на допълнителен контрол върху фирмите, влизащи в холдинга.

По повод инвестициите в зелената икономика вицепремиерът каза, че първо трябва да постигнем по-висока енергийна ефективност, използвайки конвенционалните енергийни източници, а след това да мислим за развитие на зелената енергия, която е и доста по-скъпа.

Подобно становище изказа и главният икономист на Световната банка за Европа Индермит Гил, според когото развитието на зелената енергия в Европа идва след постигането на висока енергийна ефективност в икономиката. Той даде пример с Германия и Швеция, които вече имат една от най-високата енергийна ефективност в Европа и използват широко енергията от ВЕИ.

Представителят на Световната банка препоръча на страната ни да насочи усилия към повишение на производителността на труда и доходите на населението, както и нивото на образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
fallback