fallback

Дължимите здравни вноски вече се изчисляват по електронен път

Справката може да се направи на интернет страницата на Националната агенция за приходите

13:17 | 14.03.12 г.

Електронен калкулатор, който автоматично изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, е публикуван на интернет страницата на Националната агенция за приходите www.nap.bg, съобщиха от ведомството.

Електронната услуга е напълно безплатна, а за ползването й не се изисква дори електронен подпис. С помощта на калкулатора потребителите могат да изчислят всичките си здравни вноски плюс лихвите към тях от 2000-та година досега.

Услугата улеснява здравноосигурените, които без да посещават офисите на агенцията, ще се информират за задълженията си дистанционно.

Хората могат да сверяват точните периоди, за които не са платени здравните им вноски, и с помощта на калкулатора да изчисляват дължимите си вноски за здравно осигуряване.

От приходната агенция съобщават, че за да изчислят задълженията си за здраве, гражданите трябва да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си, и начина на осигуряване - като еднолични търговци, упражняващи свободни професии, земеделски производители и други.

Здравният статус ще може да се проверява безплатно и на цената на градски разговор от цялата страна на телефон 0700 18 700. Услугата е напълно автоматизирана и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

Компютърната система извършва справка в реално време и „прочита” по телефона дали проверяващият има непрекъснати здравни права или не. Системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи денонощно, уточняват от НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
fallback