fallback

Кризата удря все повече отрасли от хранителната индустрия

След като хлебопроизводителите обявиха до 10% поскъпване на продукцията, и месният бранш е пред труден избор за цените

09:17 | 13.03.12 г. 40

Последното поскъпване на хляба беше през есента на 2010 г. заради високите цени на пшеницата. Снимка: БТА

След като в края на февруари представители на хлебния бранш предупредиха, че ще се наложи да коригират цените на продукцията си заради поредното поскъпване на горивата, от тази седмица хлябът в магазините вече се продава с около 10% по-скъпо.

Подобно на хлебопроизводителите и месопреработвателите са поставени пред труден избор за цените, предизвикан от поскъпването на основните суровини, които браншът доставя от Европа. Заради засилен износ на месо от Европейския съюз за Русия и Китай сме свидетели на постъпателно увеличение на цените на суровината, която за три месеца нарасна с близо 17%, съобщи за Investor.bg председателят на браншовата асоциация Кирил Вътев.

Българските месопреработватели отдавна зависят от европейския пазар, тъй като след кризата в животновъдството фермите в страната осигуряват основно доставките на прясно месо в търговската мрежа, като преработвателите получават минимални количества. На този етап фермите осигуряват едва 20% от потребностите на преработвателите от свинско месо и 10% - от говеждо.

Производителите на колбаси са силно притеснени от продължаващото нарастване на европейските цени, породени от ръста и на световните пазари. Държавите от Европейския съюз също не задоволяват вътрешното си потребление на говеждо месо, а на квотен принцип внасят суровината от трети държави, основно от Бразилия. Заради продължаващото търсене на говеждо и свинско месо от Китай обаче тенденцията на поскъпване на суровината може да продължи, което силно ще затрудни българските производители, голяма част от които вече работят на ръба, поясни още Кирил Вътев.

За разлика от цената на хляба, която се формира основно от разходите за горива и суровина, то при производството на колбаси и месни продукти най-голям дял за определянето на себестойността държи суровината, съставляваща 60-70% от нея, допълни и Костадин Чорбаджийски, собственик на петричкото месопреработвателно предприятие „Мес-ко“.

Преработвателите от месния бранш не се ангажират с прогнози за цената на колбасите, още повече, че подобно на хлебопроизводителите и те са твърде зависими от ниската покупателна способност на българските потребители, които едва ли биха понесли поредно увеличение на цените на хранителните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
fallback