fallback

Инфлацията през февруари падна до 2% на годишна база

Потребителските цени са се повишили с 0,9% спрямо януари, а от началото на годината ръстът е 1,1%, показаха предварителните данни на НСИ

11:59 | 12.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Потребителските цени през февруари са се повишили с 0,9%, съобщи Националният статистически институт. На годишна база ръстът в цените непрекъснато намалява от около година, като през миналия месец спада до 2%.

Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ) по месеци:

Графика: НСИ

Инфлацията от началото на годината е 1,1%, а за последните 12 месеца до февруари спрямо предходните 12 - 3,8%. НСИ потвърди предварителните данни за януарската инфлация от 0,2% на месечна и 2,3% на годишна база. С най-голямо поскъпване през февруари са цените на транспорта (+2,5%) и на хранителните продукти и безалкохолните напитки (+1,6%), а най-силно поевтиняват облеклото и обувките (-2,5%).

Цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти са се повишили с 0,1% през месеца, а на лекарските и стоматологичните услуги - съответно с 0,2 и 0,6%.

През февруари цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са се повишили с 1,2%, а от началото на годината поскъпването е с 1,3%. Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (+1,8%), нехранителни стоки (+0,4%) и услуги (+0,2%).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през февруари се отчита инфлация от 0,6% на месечна и 2% на годишна база.

Инфлацията от началото на годината по еврометодологията е 0,9%, а за последните 12 месеца до февруари спрямо предходните 12 – 3%. НСИ е ревизирал леко нагоре поскъпването на малката кошница през януари спрямо декември - от 0,1% на 0,2%, както и ръста на хармонизирания индекс на потребителските цени - от 0,3% на 0,4%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 09.09.22 г.
fallback