fallback

Предлагат малки глоби, налагани по силата на три закона, да могат да се обжалват

Депутатът Христо Бисеров се позовава на тълкувателното решение на Конституционния съд, според което глобите от КАТ до 50 лв. ще могат да се обжалват

11:00 | 12.03.12 г.

Малките глоби, наложени съгласно разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за устройството на територията и Закона за горите да могат да се обжалват пред съда, предлага депутатът от ДПС Христо Бисеров.

Народният представител се позовава на тълкувателното решение на Конституционния съд, според което текстовете от Закона за движение по пътищата, които не позволяваха обжалване на наказанията за нарушения на пътя под 50 лева, бяха обявени за противоконституционни.

Христо Бисеров посочва, че глобите до 100 лева, налагани съгласно разпоредбите на горепосочените три закона, също не подлежат на обжалване.

Депутатът предлага законите да бъдат променени и текстовете, които не позволяват обжалване на глобите, да отпаднат.

В мотивите си Бисеров посочва, че ограничението да се обжалват наказателни постановления само заради размера на наложеното наказание и така да се допусне осъществяването на правораздаване без да е гарантирана възможност за достъп до съд противоречи на Конституцията.

„Съдебната защита винаги трябва да съществува като възможност и никакви съображения не могат да я изключат“, допълва народният представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 06.09.22 г.
fallback