fallback

ПроКредит Банк със специално предложение за кредити за енергийна ефективност

Банката отпуска кредити за енергийно ефективни проекти на фирми в три направления – модернизация на технологично оборудване, подмяна на транспортни средства

09:50 | 08.05.12 г.

С използването на нови влекачи от по-висок емисионен клас, финансирани с кредит „Енергйна ефективност”, фирма “Жет Логистик” ООД от Димитровград, успя да оптимизира разходите си за превоз и пътни такси

ПроКредит Банк предлага изгодно финансиране за фирми, които реализират инвестиционни проекти с цел подобряване енергийната ефективност на своя бизнес като въвеждат по-ефективни технологии.

Енергийната ефективност на предприятията е свързана с намаляване на консумацията на енергия без това да води до негативни промени при осъществяването на бизнеса. Успешната реализация на такива проекти води до намаляване на оперативните разходи, подобряване на конкурентоспособността на фирмите, увеличаване на продуктивността им, като пряко или косвено се намалява замърсяването на околната среда. ПроКредит Банк отпуска кредити за енергийно ефективни проекти на фирми в три направления – модернизация на технологично оборудване, подмяна на транспортни средства и реновиране на производствените сгради.

Безспорно предимство на кредитите „Енергийна ефективност” на ПроКредит Банк е възможността фирмите кредитополучатели да получат 15 % безвъзмездна помощ и така да подсилят положителния ефект от инвестицията и направените икономии.

Помощта се осигурява от Немската банка за развитие и Банката за развитие към съвета на Европа. Така, от една страна фирмите ще постигнат положителен ефект за бизнеса си и околната среда, а от друга - ще го направят на по-ниска цена.

Банката предлага на своите клиенти индивидуални кредитни решения и възможност за договаряне на гратисен период в зависимост от бизнеса. Кредитите „Енергийна ефективност” за фирми ПроКредит Банк отпуска в размер от 10 000 до 2 500 000 евро със срок за изплащане до 15 години. Банката предлага опцията за частично предсрочно погасяване със средствата от безвъзмездната помощ без такса и финансира до 100% от стойността на проекта.

Допустими за финансиране са дейностите по подобряване енергийната ефективност, свързани с бизнеса, като закупуване на нови машини, оборудване, технологии с такава от по-висок енергиен клас, които намаляват вредните емисии; монтиране на газови котли, котли на биомаса, парни котли на твърдо гориво и термопомпи. Фирмите търсят финансиране по линия на енергийната ефективност още за смяна на горивна база (газификация и др.) и ко-генерация.

Все повече фирми с цялостна или частична транспортна дейност се възползват от възможността да финансират подмяната на транспортните си средства с такива от по-висок емисионен клас.

По линия на реновирането на сгради, дейностите, които се финансират  за подобряване на  ефективността на производствени, складови, търговски помещения и офис площи са саниране, изолация, подмяна на дограма, изграждане или подмяна на климатични и вентилационни системи. Банката отпуска кредити и за набиращите популярност проекти на фирмите за поставяне на соларни колектори и други възобновяеми енергийни източници, с цел производство на топлинна енергия.

ПроКредит Банк осъществява програмата „Енергийна ефективност” с подкрепата на Европейския съюз, Kreditanstalt für Wiederaufbau - KfW (Немска банка за развитие) и Counsil of Europe Development Bank - CEB (Банка за развитие към Съвета на Европа). Консултанти по програмата са Grontmij Carl Bro Group и Български Консултантски Център.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
fallback