fallback

И премиерът заговори за възможност за намаляване на ДДС в края на мандата

Според Борисов българската икономика се стимулира чрез увеличение на износа и ефективно усвояване на еврофондовете

12:08 | 09.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Възможно е в края на мандата на ГЕРБ ставката по ДДС да падне под 20%, обяви по време на днешния парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов.

В края на миналата година за такава вероятност заговори министърът на финансите Симеон Дянков, уточнявайки, че евентуалното намаляване на ДДС няма да е с повече от 2%.

Днешният коментар на премиера е в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Антон Кутев за политиката на кабинета за стимулиране на икономиката. Според Борисов родната икономика се стимулира чрез насочване на бизнеса към сектори, създаващи по-висока добавена стойност, увеличаване на износа, подкрепа на вътрешното търсене и ефективно усвояване на еврофондовете.

По думите на Бойко Борисов управляващите са успели да създадат финансова стабилност и да изплатят много от борчовете, които са им били оставени, като "Водното огледало" в Кърджали и каскадата "Цанков камък".

Премиерът напомни на БСП, че въпреки борчовете, които му били оставили, ГЕРБ са запазили ниски данъците.

На свой ред Антон Кутев подчерта, че тъкмо предишните управляващи са увеличили пенсиите у нас, а сега всеки ден умирали по десет възрастни хора, защото не могат да си платят лекарствата. "Необходимо е спешно да се увеличат пенсиите", призова Кутев и обвини премиера, че над 4 млрд. лева от натрупания фискален резерв вече са изхарчени от правителството му.

В тази връзка министър Симеон Дянков каза от парламентарната трибуна, че "вие не платихте близо 4 милиарда лева дългове, оставихте ги за нас“.

Още новини от България четете в Dnes.bg 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
fallback