fallback

Рекламираме България като целогодишна туристическа дестинация

Заместник-министърът на икономиката представи отличните възможности, които предлага страната ни за културен туризъм на ITB Берлин

18:02 | 08.03.12 г.

Снимка: БТА

Работим за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация чрез специализирани форми на туризъм, предлагащи богато културно наследство, съхранени традиции и гостоприемство.

Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред участниците в пресконференцията за България по време на най-голямото туристическо изложение ITB Берлин.

„Освен традиционно познатия на германския пазар морски туризъм у нас, не бива да забравяме и уюта на малките градчета по черноморското крайбрежие и във вътрешността на страната, богатството на културни паметници, възможностите на зимните ни курорти“, каза Иво Маринов.

Новата рекламна кампания на България за германския пазар ще залага на съчетанието между морския и специализираните видове туризъм.

Заместник-министърът съобщи, че страната ни разполага с отлични предпоставки за развитие на културен туризъм. Това са над 40 хиляди паметници на културата от 7 исторически епохи, седем обекта в страната, които  са под закрилата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

По думите на Иво Маринов интерес за туристите представляват също скалните градове от древността, римските крепости и театри, стотиците храмове на територията на страната.  Съхранените традиции и занаяти в градчета като Трявна, Елена, Златоград, също обещават неповторими преживявания за туристите. За първи път през тази година Фестивалът на розата в Казанлък ще се превърне в мултикултурен фестивал, който в продължение на повече от месец ще покаже на своите гости спектакли, традиции, занаяти, фолклор и други.

Запазената природа на страната, разнообразната флора и фауна също осигуряват добри предпоставки за развитие на туризма. Около 33% от територията на България е част от европейската мрежа на защитените територии НАТУРА 2000, а два природни обекта са под закрилата на ЮНЕСКО за световното природно наследство.

За първи път през тази година на ITB Берлин бяха представени и българските ЕДЕН дестинации. Това са малко познати досега места, които обаче предлагат отлични условия за развитие предимно на специализираните форми на туризъм.

България е на второ място в Европа по богатство на минерални извори след Исландия. Със своите повече от 600 хил. извора страната ни е отлично място за балнео и СПА туризъм, каза Иво Маринов. Страната ни кандидатства през следващата година да бъде домакин на конгреса на европейската СПА асоциация, а решението за това се очаква през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 08.09.22 г.
fallback