fallback

Новият модел на заплащане на чиновниците е приет на първо четене

Допълнителното материално стимулиране ще достига до 30% от възнаграждението, решиха депутатите

14:34 | 08.03.12 г.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за държавния служител, които регламентират нов модел на заплащане на служителите в държавната администрация, съобщи БТА.

Отпада класът за прослужено време, който вече ще се включва в основната месечна заплата. Целта е да се даде възможност за равно третиране на новопостъпилите служители и на тези с дългогодишен опит в администрацията.

Заплащането ще зависи от професионалния опит, индивидуалните знания и умения на служителя, от проявените компетентности, положените усилия и постигнатите резултати при изпълнение на поставените цели и задачи, като стимулирането ще бъде до 30% от заплащането. 

Премахва се допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби. Предвижда се възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията, както и допълнително възнаграждение с непостоянен характер за изключителни постижения.

Промяната засяга около 16 хиляди души.

"С новите разпоредби се променят повече от 50 закона за допълнителното материално стимулиране. Така ще има един закон за цялата държавна администрация, който ще бъде прозрачен и ще се знае кой и за какво получава допълнителни възнаграждения", коментира министърът на финансите Симеон Дянков.

От Коалиция за България разкритикуваха новите правила за това, че няма ясни критерии какво представляват "изключителни постижения" и на каква база ще се изчислява допълнителното възнаграждение с непостоянен характер.

От ГЕРБ посочиха, че между първо и второто четене тези текстове могат да бъдат прецизирани.

От ДПС и от Коалиция за България възразиха срещу премахването на класа "прослужено време". Синята коалиция пък поиска намаляване на броя на държавните служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 28.08.22 г.
fallback