fallback

Петчленен състав на ВАС отмени решение за забранена реклама на цигари

Поради неспазени съдебни процедури „Кингс табако“ и „Финкосулт“ няма да бъдат глобени с общо над 85 хил. лв., наложени от Комисията за защита на конкуренцията

12:57 | 08.03.12 г.

През 2010 г. Комисията за защита на конкуренцията установи, че цигарената компания „Кингс табако“ (наследник на “Цигарена фабрика Пловдив“ АД) е нарушила правилата на лоялната конкуренция и затова наложи имуществена глоба на дружеството от 333 160 лв., като постанови незабавно прекратяване на нарушението, съобщиха от комисията.

Санкцията е наложена заради излъчването на рекламни клипове на цигарите „The King“ и „Merilyn Slims“ по телевизионния канал „Планета ТВ“, което противоречи на Закона за тютюневите изделия и Закона за радио и телевизия.

С решението си комисията наложи санкции и за заблуждаваща реклама на „Кингс табако“ и собственика на марката „Финансконсулт“ ЕООД заради качените върху билбордове реклами с надписи „2.80 лв. промоционална цена” на цигарите, при положение, че цените на тютюневите изделия се определят от Министерския съвет и търговците нямат право да правят подобни промоции, посочиха от КЗК. Затова двете компании са били глобени съответно с 3 и 7 хиляди лева.

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на комисията за прекратяване на нарушенията и за незабавно изпълнение на решението в тази му част. Впоследствие КЗК установи неизпълнение на това свое решение от страна на компаниите и наложи санкция от 666,3 хиляди лева на „Кингс Табако“ ЕАД и 7,1 хил. лв. на „Финансконсулт“ ЕООД.

На 12 юли 2011 г. тричленен състав на ВАС потвърди решението на КЗК по същество, като заради икономическата криза намали санкциите на „Кингс Табако“ и „Финансконсулт“ съответно на 83 290 лв. и 3 560 лв.

Въпреки признатата с горното съдебно решение забранена реклама на цигарите, петчленен състав на ВАС с решение от 1 март тази година отмени окончателно решението на КЗК.

Съдът се позовава единствено на съществуващото в момента произнесено решение на тричленния състав на по-рано влезли в сила решения на районния съд в Пловдив и на административния съд в София – град, с които са отменени наказателните постановления за извършени наушения от страна на ответните дружества по Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Несъобразяването на първоинстанционния съд с посочените съдебни решения, които се ползват със сила на пресъдено нещо, е счетено от петчленния състав на ВАС като съществено нарушение на процесуалните правила и го е мотивирало да отмени както решението на тричлениия състав на ВАС, така и на самото решение на КЗК, установяващо забранената реклама на цигари. Решението на ВАС е окончателно, съобщиха от пресцентъра на КЗК.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
fallback