fallback

"БДЖ-Товарни превози" се стреми да увеличава пазарния си дял

Необходими са административни мерки, за да се увеличи делът на товарните жп-превози, смята изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ"

11:16 | 08.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Йордан Недев         Снимка: Личен архив

„БДЖ-Товарни превози“ ще се стреми към увеличаване на пазарния си дял, въпреки че и сега той е най-висок и достига 80% от дела на железопътните превози. Това съобщи изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Йордан Недев по време на транспортна конференция, проведена в София.

Недев посочи, че жп превозите на товари в момента държат около 15% от всички видове транспорт, като според него има сериозен потенциал за увеличаването на този процент. „БДЖ-Товарни превози“ държи 12% от транспортирането на товарите, сочи още статистиката.

В други европейски страни делът на превозваните с жп транспорт товари е двойно по-висок, посочи още Недев. Основните стоки, които „БДЖ-Товарни превози“ извозва, са твърдите и течни горива. Около 70% от превозите на държавната фирма, която предстои да се приватизира, се извършват в страната, а останалите са в чужбина. Недев си пожела този дял да се обърне в полза на външните превози, което би направило компанията по-печеливша.

В краткосрочен план привличането на повече товари и клиенти би могло да стане чрез подобряване на качеството на услугата, обясни шефът на БДЖ. Мерките, които се предприемат в тази насока, са свързани с намаляването на кражбите, стабилизирането на времето за доставка на стоките и съкращаването на времето за самите превози.

Към основните краткосрочни цели на жп превозвача спадат нарастването на транзитния трафик и провеждането на правилна ценова политика. Шефът на БДЖ поясни, че особено при ценовата политика ще се работи така, че товародателите да се привличат по определени критерии, а не на всяка цена.

Недев коментира, че за да се осъществи увеличаването на товарните превози с жп транспорт за сметка на сухопътния транспорт, ще са необходими и административни мерки от страна на държавата, без да конкретизира какви. 

    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
fallback