fallback

Логистичният бранш в България достига нивата си отпреди кризата

Половината фирми от сектора са намерили средства да повишат заплатите на служителите си с 20 на сто

15:58 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Годишният оборот през 2011 г. на голяма част от фирмите от спедиторския и логистичен бранш е достигнал нивата си от предкризисната 2008 г. Това сочат резултатите от анкета на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика, проведена сред членовете на асоциацията.

Данните бяха представени от зам.-председателя на асоциацията Иван Петров по време на форума „България в сърцето на европейската логистика“, съобщиха от асоциацията. В организацията членуват 83 компании от целия спектър на спедицията и логистиката. Те извършват над две трети от международните спедиторски услуги, реализират над половината от приходите и 83% от брутната печалба в спедиторския бранш у нас. Общо 78% от участниците в допитването заявяват, че бизнесът им през 2011 г. е ускорил развитието си спрямо 2010 г. и обемите на транспортираните стоки са сравними с тези преди кризата.

Най-голям принос за ръста в оборота на логистиката имат компаниите от фармацевтичния сектор, промишлеността, металургията и енергетиката. Значително са нараснали също така обемите на транспортираните суровини и строителни материали, както и транзитът на суровини, посочват компаниите от бранша.

Въпреки положителните резултати през миналата година част от мениджърите още не са сигурни, че тенденцията е трайна.

Данните сочат още, че през изминалата 2011 г. не е имало сериозни размествания и фалити в логистичния бранш у нас. Около 15% от фирмите дори са успели да направят значителни инвестиции, а други 15% планират такива през следващата година.

През 2011 г. половината от фирмите от логистичния бранш са намерили средства да повишат заплатите на служителите си с около 20%.

Всяка втора фирма от сектора планира да наеме нови служители през 2012 г. Само 2% от запитаните работодатели са отговорили, че ще правят съкращения на персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 04.09.22 г.
fallback