fallback

Сметната палата най-почтената българска институция според Прозрачност без граници

На второ място по почтеност е поставен омбудсманът, последни са бизнесът е антикорупционните агенции

18:34 | 02.03.12 г.

Сметната палата е институцията с най-висока степен на почтеност в България, показват резултатите от изследване на международната организация "Прозрачност без граници", което е част от международния проект на Transparency International, финансиран от Генерална дирекция "Вътрешни работи" на Европейската комисия по програма "Превенция и борба с престъпността".

Сметната палата получава оценка от 61,11 срещу 78 средно за Европа и 72,22 за Румъния.

Следва я омбудсманът в България с оценка 58,33 срещу 77 средно за европейските държави и 41,67 за Румъния.

Близки оценки за степен на почтеност получават законодателната власт (51,38), изпълнителната власт (52,77), съдебната власт (52,08), публичният сектор (52,77) и гражданското общество (52,08).

Според оценките най-ниска е почтеността на бизнеса (40,28), антикорупционните агенции (40,41), изборната администрация (43,05) и правоналагащите институции (45,83).

Медиите у нас получават оценка за степен на почтеност 45,83, а политическите ни партии – 47,91.

В доклада на организацията пише, че през последното десетилетие са инвестирани значителни средства в укрепването на капацитета на публичните институции, което е видно и от по-високите им резултати. Налага се като извод, че са осигурени ресурси и достатъчно институционален капацитет за постигането на много по-високи резултати, тъй като инвестирането на публични средства не кореспондира с оценките за почтеност и отчетените антикорупционни резултати.

Организацията препоръчва институциите да предприемат по-активни действия за по-пълноценно използване на ресурсите за постигане на високи резултати при борбата с корупцията.

Налице е и разминаване между оценката на правната рамка за противодействието на корупцията и практическото й изпълнение, заключава се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
fallback