fallback

Възстановиха предсрочно движението по жп линията към турската граница

Линията беше разрушена при наводненията в средата на февруари

10:29 | 01.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Вече е възстановено движението по жп линията Харманли–Любимец, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В този участък придошлата вода, наводнила село Бисер, беше повредила над 900 м железопътна линия, а оценката на експертите показваше, че ремонтните дейности ще отнемат поне месец.

От днес се възстановява и нормалното движение в участъка Любимец–Свиленград като единственият проблемен участък остава Гълъбово-Раднево. Там около 30 м от жп линията на практика е била във въздуха и продължават работите по възстановяването им, посочват от министерството. 

За да бъде възстановено движението в засегнатия участък, Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) е създала организация за възстановяване на 550 метра изцяло изнесен насип и 350 метра частично изнесен, съобщават от ведомството.

Придошлите води на река Бисерска и влошената метеорологична обстановка в региона около средата на февруари наносеха щети от около 3 милиона лева на железопътната инфраструктура. Преустановено беше движението в най-засегнатите участъци, които са част от жп линията към турската и гръцката граница.

В средата на февруари стана ясно, че скъсаната дига на язовира при село Бисер и наводненията в областта са причинили щети за над 3 млн. лв. по железопътната мрежа от Любимец до Харманли и от Гълъбово до Раднево.

По-късно пък от ръководството на БДЖ съобщиха, че приходите на компанията от превоз на пътници и товари по предварителни данни през февруари ще имат спад от над 30% спрямо плануваното. Причината е в мразовитото време, довело до закъснения и спиране на влакове, както и до прекъсване на железопътна инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
fallback