fallback

Здравната каса утвърди прогнозните бюджети на болниците за 2012 г.

Разпределени са близо 1,2 милиарда лева за повече от 300 лечебни заведения в страната

15:49 | 29.02.12 г.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) утвърди предложените от районните здравноосигурителни каси задължителни годишни прогнозни стойности, по които ще работят над 300 болници в страната през 2012 г., съобщиха от касата.

От тази година НЗОК ще плаща за нови дейности. По тази причина прогнозните стойности на болниците са формирани в следните направления - клинични пътеки, медицински изделия и високо специализирани медицински дейности, диализа, диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания и средства за лекарствена терапия за интензивно лечение в областта на онкологията, онкохематологията и неонатологията. 

За клинични пътеки, медицински изделия и високоспециализирани медицински дейности, както и за три нови процедури в областта на онкологията и неонатологията са разпределени 1 млрд. лв. за период от 10 месеца. За последните два месеца на 2012 г. са  осигурени средства, които ще бъдат отпуснати от оперативния резерв на здравната каса.

Средствата за новите дейности, които касата ще плаща тази година за първи път в болничната помощ, са в размер на близо 58 млн. лв. и са насочени за диализа при терминална бъбречна недостатъчност. Други 40 млн. лв. са за диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания и още 58 млн. лв. за лекарствена терапия. Предвидените суми са за 11-те месеца от годината, като за декемвриц плаща здравното министерство.

До утре договорите с всички болници трябва да бъдат подписани и да започнат преводите към тях.

От НЗОК уточняват, че направените разпределения са прогнозни и още след първото тримесечие ще бъдат преразгледани и коригирани, ако възникне необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
fallback