fallback

Преглед на печата за 29 февруари

07:45 | 29.02.12 г.

Всички искат БТК

в. Капитал Daily

Кредиторите на БТК и собствениците й заедно с консултанта по продажбата на телекома вероятно ще обсъждат поне четири обвързващи оферти. Крайният срок за това изтече в понеделник на 27 февруари, като за момента според трима независими източника, пожелали анонимност, са подадени три обвързващи оферти, а четвъртата се чака до дни.

Тепърва обаче всички предложения трябва да бъдат разгледани, тъй като самата сделка е сред най-сложните в българската корпоративна история заради много нива на дълг в групата.

Стратегическият кандидат

Офертата на единствения стратегически инвеститор, допуснат да направи правен и финансов анализ на БТК - най-големият турски оператор Turkcell, все още се чака. Според запознати източници на "Капитал" Turkcell до вторник не е подала обвързваща оферта за придобиването на БТК по логистични причини, но ще подаде такава в близките дни. По думите им въпреки забавянето турската компания има изключително сериозен интерес към българския телеком.

Интересът й бе подчертан и в края на миналата седмица от самата Turkcell в лицето на мениджъра за връзки с инвеститорите Нихат Нарин. Правният анализ на БТК за Turkcell е бил проведен от адвокатско дружество "Пенев", от което обаче отказаха да коментират казуса.

Забавянето на икономиката прозира в корпоративните отчети

в. Капитал Daily

Икономиката се забавя и това си личи от вече излезлите консолидирани отчети за миналата година. Те показват подобряване на резултатите, но вече с отслабващ темп, отколкото предишни тримесечия. Подобна тенденция се открои още в деветмесечните отчети, но сега има ясен сигнал за влошаване и едва ли през първите месеци на тази година може да се очаква подобрение според наблюдатели на пазара.

Една от причините за по-слабите резултати и негативните прогнози е увеличаването на разходите, което свива маржа на печалбите. От друга страна, износът също търпи забавяне, което намалява приходите или свива ръста им до по-малък в сравнение с предишните тримесечия на миналата година.

Нагоре или "на прага на фалит"

"След първите сигнали на икономическо забавяне на важни външнотърговски партньори на България в ЕС логично бе да се наблюдават и първите признаци на намаляване на темпа на растеж при експортните компании", коментира Бончо Иванов, портфолио мениджър в "ОББ асет мениджмънт".

Главният дилър на Инвестбанк Минчо Минчев отбеляза, че резултатите на отделните дружества зависят силно от сектора, в който работят. Минчев коментира, че нагоре вървят работещите в секторите на индустрията, земеделието и износителите, докато публични компании от сектора на строителството "отбелязват значително влошаване" и някои по думите му са на "прага на фалит".

Найденов ще вдига качеството на храните с драконовски глоби

в. Сега

Драконовски мерки със спорен ефект предлагат от Министерството на земеделието в опит да се справи с нарушенията при производството и търговията с храни. Преди година ресорният министър Мирослав Найденов прозря, че контролът върху храните е неефективен, а санкциите са повече от ниски. Сега агроминистерството реши да дисциплинира фирмите и предлага завишаване в пъти на част от глобите за нарушения при производство и търговия с храни. В същото време няма статистика каква част от наложените глоби реално се събират от Агенцията по храните, нито анализ доколко това е повишило качеството на продаваните храни.

Промените в закона за храните предвиждат всеки, който използва добавки, ароматизанти или разтворители, които не са разрешени или са значително по-високи от определените, да бъде наказван с до 1500 лв., вместо с досегашните до 500 лв. Глобата скача до 2500 лв., ако нарушението е извършено повторно. Три пъти се увеличава и санкцията за нарушения, свързани с рекламата и поставянето на етикети на храните. Те ще се наказват с до 3000 лв., вместо досегашните до 1000 лв.

Данъците в София и тази година няма да са на едно гише

в. Сега

Единната система, с която столичани ще могат да плащат всичките си местни налози на едно гише, няма да бъде въведена и тази година. Въпреки обещанията на кметството собствениците на имоти в различни райони ще трябва да се разходят до съответните местни данъчни служби. Това стана ясно при обявяването на тазгодишната данъчна кампания. Продължават да се инсталират ПОС терминали в данъчните, като до момента има само в два района - "Лозенец" и "Оборище". До края на седмицата би трябвало да има в "Красно село", "Средец", "Триадица" и "Люлин".

От днес гражданите вече трябва да получават данъчните си бележки. Задълженията могат да се проверят и на сайта на общината съответно по ЕГН или БУЛСТАТ за фирмите. Известия трябва да получат 750 500 собственици за над 1.18 млн. имота.

Борсата с пазар за отличници

в. Стандарт

Делят на отличници и слабаци компаниите на фондовата борса. Дружествата, чиито акции се търгуват на борсата, ще бъдат разпределени в два нови сегмента. На основния пазар ще останат само компаниите със средномесечен оборот на борсата за последните 6 месеца над 300 хил. лв. и с над 150 сделки, коментираха запознати пред "Стандарт". Отделно компанията трябва да се е търгувала поне една година на основния пазар, да има поне 5 завършени финансови години, 25% от емисията, или акции за минимум 5 млн. лв. да са в миноритарни акционери и да е реализирала печалба най-малко в две от предходните пет години.

В Premium сегмента ще попаднат само най-ликвидните компании. Очаква се така да се повиши интересът на инвеститорите, включително и в чужбина. Отделно към основния пазар ще бъде създаден и втори сегмент - Standard. За да попаднат в него, фирмите трябва да имат средномесечен оборот за половин година над 4000 лв., а броят на сделките не бива да е под 5 за месец.

Ловим сами крадци на парно

в. Стандарт

Откъде изтича топлината и има ли крадци на парно сред съседите, могат да разберат клиентите на "Топлофикация София", ако поръчат обследване на блока с термовизионна камера. Услугата струва 170 лв. За обследването трябва решение на Общото събрание на блока и заявление до топлофикация. Дружеството стартира пилотен проект със заснемане на 10-етажна сграда на бул. "Самоков" в кв. "Изток".

Бивши и настоящи управляващи спорят кой е взел повече премии

в. Новинар

Опозицията отново скочи срещу ГЕРБ заради чиновническите бонуси. От ДПС ще пратят писмо до премиера Бойко Борисов, в което ще настояват да се посочат поименно министрите, техните заместници и членове на политически кабинети, получавали бонуси върху заплатите си. Те ще искат да се посочат и другите висши чиновници, които също са взели бонуси.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан определи раздаването на бонуси като неморално, особено в условия на криза, когато ГЕРБ са замразили доходите на българските граждани. Той се позова на предизборното обещание на управляващата партия, че ГЕРБ ще понесе солидарно последиците от кризата.

Искат оставката на шефа на Екоравновесие

в. Новинар Шефът на общинското предприятие „Екоравневесие” Илиян Кърджев да бъде отстранен, за това настояват от организацията „Четири лапи”.

Причината е затварянето на кучкарника в село Сеславци заради допуснати нарушения.  Приютът е временно затворен след разпореждане на Агенцията по храните в столицата. От агенцията са констатирали опасни за здравето на животните зарази.

От „Четири лапи” определят работата на дружеството като неефективна. По думите на д-р Марина Иванова масова била практиката да се пускат големи групи обработени животни в чужди на техните територии. Това довеждало до образуването на глутници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:55 | 31.08.22 г.
fallback