fallback

Виолета Николова оправда бонуса си с разпоредбите на закона

Освободеният директор на Агенцията по вписванията отхвърли твърденията, че заради неефективната й работа е започнала наказателна процедура от ЕК срещу България

16:03 | 28.02.12 г. 1

От Мария Папазова, Dnes.bg

Бившият директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова днес потвърди публично, че е получила 73 хил. лв. бонус за миналата година, но се аргументира с това, че законът й дава право сама да оценява работата си и да си гласува допълнителни средства за материално стимулиране.

По думите й няма нищо нередно в това, защото е законово регламентирано.

Виолета Николова бе отстранена от поста си, след като стана ясно, че за 2011 година е получила 73 хиляди лева бонус. Според нея парите са взети абсолютно законно и финансовото поощрение е било заслужено.

"Когато говорим за бонуси, нека имаме предвид големия денонощен труд, който съм положила", заяви Николова.

Николова обясни, че нейното освобождаване е част от решението на новия министър на правосъдието Диана Ковачева, която идва със собствен екип. Според нея желанието на Ковачева да назначи свои хора е нещо нормално, но категорично не приема начина, по който е освободена и "хвърлените в общественото пространство лъжи".

Тя обясни, че е получила 25 хил. лева допълнително материално стимулиране (ДМС) със заповед на тогавашния министър на правосъдието Маргарита Попова, но от юни миналата година тези бонуси са спрени. Останалите 48 хил. лв. тя си ги е дала сама за периода от юни до декември 2011 година. 

Николова допълни още, че Агенцията по вписванията внася годишно по 70 млн. лева в държавния бюджет и е нормално да се раздават бонуси на служителите, които вършат добре работата си.

Николова уточни, че всеки месец в структурата са раздавани 166 000 лева бонуси на всички служители, а през ноември и декември – 192 000 лева. По думите й това е утвърдена практика, която е въведена още от предишните ръководители на агенцията по време на кабинетите на НДСВ и БСП. Николова  заяви още, че след нейното оттегляне раздаването на бонуси няма да спре.

Тя намекна, че 10% от приходите на агенцията (7 млн. лева) се раздават като бонуси в Министерството на правосъдието, но отказа да коментира колко точно са взели министърът и заместник-министрите.

Бившият директор на Агенцията по вписванията допълни, че за времето, за което е работила в Агенцията по вписванията – от 2010 година до освобождаването й този месец, тя е успяла да се справи с много проблеми и да я направи една изключително добре работеща структура.

Николова категорично отхвърли твърденията, че заради неефективната й работа срещу страната ни е започнала наказателна процедура от Европейската комисия. Според нея такава процедура се води заради неосигурена техническа възможност за вписване на търговски европейски дружества.

Виолета Николова допълни, че задължението на България да регистрира европейски търговски дружества датира от 2007 година и оттогава нито един директор на Агенцията по вписвания не е провел процедура за обществена поръчка. Тя обясни обаче, че през 2011 г. такава процедура е проведена и изпълнението й ще приключи до 15 март тази година.

Още новини за България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
fallback