fallback

Защо си струва да използваме икономични лампи за осветление

При бизнес сгради ефектът от използването на икономични лампи се проявява след 6 месеца до 1 година

12:04 | 28.02.12 г. 7
Автор - снимка
Създател

В България през 2011 г. най-предпочитани са енергоспестяващите лампи от 12, 15 и 20 вата, които отговарят съответно на  60, 75 и 100-ватовите лампи с нажежаема жичка. Това коментира за Investor.bg Симеон Белелиев, управител на фирма „Домо Естетико“, занимаваща се с асемблиране на българските марки енергоспестяващи крушки Realux и светодиодни лампи Realux LED. 

По думите му друга тенденция, която се забелязва особено от последните месеци на миналата година, е увеличение в търсенето на светодиодни лампи (т.нар. LED лампи). Според техническите им характеристики те са почти 10 пъти по-ефективни от обикновените. Техният срок на експлоатация е от 30 000 до 50 000 часа, което е поне 30 пъти повече от този на крушките с нажежаема жичка.

У нас вече има и т.нар. мощни светодиоди, които спестяват 10 пъти електроенергията, консумирана от обикновените лампи с нажежаема жичка при излъчване на същата мощност, коментира експертът  новите технологии на пазара на средствата за осветление. Например 3-ватовата енергоспестяваща мощна светодиодна LED лампа е алтернатива на 40-ватовата обикновена лампа с нажежаема жичка. В Западна Европа мощните светодиоди са навлезли в домовете още преди две години.

Според Белелиев светодиодите са лампите на бъдещето и най-вероятно цените им ще станат по-ниски с течение на времето и ще започнат да се използват масово.

Друга новост са т.нар. интегрирани тела, които представляват един единствен голям светодиод с мощност до 100 вата.

През миналата година цената на енергоспестяващите крушки е варирала между 6 лв. и 10 лв. за компактните луминесцентни лампи на реномираните фирми, които имат между 6000 и 12 000 часа срок на експлоатация. Най-качествените са от енергиен клас А (най-високият по класификацията на ЕС за електрически уреди).

„Първите опити да се произвеждат икономични лампи са направени в началото на 90-те години в ДЗУ Стара Загора. Поради високата цена обаче, те са останали незабелязани от потребителя и пазара“, коментира Симеон Белелиев възможностите за производството на икономични крушки в страната. По думите му по-активното им предлагане започва преди около 10 години. С времето интересът към българските енергоспестяващи крушки се увеличава, тъй като цената им пада и към момента някои от лампите са поевтинели до 2,5 пъти.

Сега вече по-ниската цена на крушките не е свързана само с поевтиняване на продукта, а с чисто икономически действия като конкуренция, спекула и други, т.е. не с производствени разходи, добави експертът. По негово виждане сегашните цени на качествените енергоспестяващи лампи са достигнали стабилно дъно и не се очаква да падат още поне в близко време.

При бизнес и административните сгради ефектът от икономиите при използване на енергоспестяващи лампи проличава за срок между 6 месеца и 1 година след първоначалната инвестиция. При използването им в жилищата периодът е по-голям – между една и две години, коментира експертът в разговор с Investor.bg. В подкрепа на думите си той даде  кратък пример - ако 10 броя стари крушки (в един офис например) бъдат заменени с енергоспестяващи, за 6 месеца може да се спестят между 100 лв. и 200 лв. от сметки за осветление в зависимост от използването им.

Според неформални проучвания над 50 % от българите твърдят, че вече ползват енергоспестяващи лампи, отбеляза Белелиев. Икономичните лампи се използват както за осветление на бизнес и административни сгради и хотели, така и на жилищни площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
fallback