fallback

Възможно е тази година да няма свободен капацитет за присъединяване на нови ВЕИ

Причината е, че предварителните договори за съоръжения за производство на ток от вятър и слънце са резервирали мрежата

15:59 | 27.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател

Възможно е тази година да няма свободен капацитет за присъединяване на нови съоръжения с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и най-вече за производство на електроенергия от вятър и слънце. Това стана ясно от коментара на експерти от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) по време на енергийна конференция в София.

Според новия Закон за енергията от ВЕИ, влязъл в сила в средата на миналата година (и по който в момента се обсъждат промени в парламентарните комисии ), всяка година до края на февруари електроразпределителните предприятия (ЕРП-та) трябва да дават информация в Националната електрическа компания (НЕК) за възможностите си за присъединяване на нови мощности за производство на ток от ВЕИ за период от една година напред, в случая от 1 юли 2012 до 1 юли 2013 г.

Окончателният капацитет ще се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като се имат предвид и възможностите на НЕК.

Сега обаче експерти казаха пред Investor.bg, че по предварителна информация, сумата от капацитета на потвърдените предварителни договори за присъединяване на съоръжения от вятър и слънце за посочения период, по всяка вероятност ще резервира капацитетите на преносната и разпределителната елекртрически мрежи.

Това означава, че за нови заявки за присъединяване на съоръжения за ток от вятър и слънце едва ли ще има възможност поне за една година напред.

Производството на електроенергия от ВЕИ и най-вече от вятър и слънце трябва да е съобразено с мрежата, с потребностите на гражданите и бизнеса, както и с цената на тока, която те биха могли да понесат. Това посочиха от министерството, напомняйки, че токът от вятър и слънце се изкупува задължително, и то на преференциална цена, много по-висока от тази от конвенционалните енергоносители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
fallback