fallback

Бензиностанциите са внесли в хазната с 90 млн. лв. повече през 2011 г.

Дистанционното свързване на касовите апарати с НАП е довело до завишените приходи, обясни финансовият министър Симеон Дянков

17:10 | 24.02.12 г. 1

Свързването на касовите апарати на бензиностанциите с Националната агенция по приходите от началото на 2011 г. е причина в държавния бюджет да влязат с близо 90 млн. лв. повече спрямо 2010 г., въпреки че потреблението на горива за периода е намаляло с 4 процента. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков, предаде БТА.

По повод въпроса на депутата от Синята коалиция Иван Иванов за изпълнението на наредбата от 19 февруари 2010 г., която задължава производителите на алкохол и на течни горива да монтират разходомери на всички точки от производствения си процес Дянков обясни, че в началото на тази година има промяна в закона за данъчните складове, която по думите му облекчавала режима за "някои обекти с национално значение като нефтеното пристанище „Росенец". Това облекчение обаче важи само при дългосрочни инвестиции.

Дянков увери депутатите, че вносът и износът на сурови и преработени горива в и от пристанището се регулира изцяло. „И сега в реално време се следи какво се получава в рафинерията. Няма пробиви в наредбата и в закона“, успокои депутатите Симеон Дянков.

До средата на март и всички търговци от зърнения сектор ще бъдат свързани със съответните фискални апарати към приходната агенция. В изпълнение на закона за акцизите и данъчните складове, както и на наредбата към него, за първата година от влизането в сила, такава връзка вече имат всички бензиностанции и аптеки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
fallback