fallback

Дянков: Парите в Сребърния фонд ще надхвърлят 2,1 млрд. лв.

До седмица се очакват законови промени за пренасочване на активите на фонда към нискорискови дългови инструменти

16:25 | 24.02.12 г. 6

През пролетта на тази година средствата в Сребърния фонд ще надхвърлят 2,1 млрд. лева, което ще даде по-големи инвестиционни възможности на фонда, обяви финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол, съобщи БТА.

Депутати от опозицията попитаха министъра дали средства от фонда (в момента близо 1,8 млрд лв., бел. ред.) ще бъдат използвани за погасяване на външния държавен дълг. Министърът обясни, че много скоро по сметките на фонда ще постъпят 300 млн. лв. от приватизацията на "Булгартабак холдинг" и EVN. Той припомни, че през тази година ще бъдат пуснати през фондовата борса и остатъчни пакети от редица държавни дружества.

Дянков обяви, че се надява до седмица да бъдат готови и законодателните промени, свързани с изменения в инвестиционните ограничения за Сребърния фонд, които да позволят по-висока доходност от активите на фонда.

Вицепремиерът заяви, че активите на фонда, включително доходността от инвестиции, могат да бъдат използвани само за трансфери към държавното обществено осигуряване, тоест фонд „Пенсии“, а не за изплащане на каквито и да било задължения, в това число за погасяване на държавен дълг.

„Сегашният закон не го позволява, няма да включим и  в предстоящите законови промени“, каза Дянков.

Дянков обясни, че с промените ще се дава възможност за пренасочване на активите на фонда към нискорискови дългови инструменти, включително български ДЦК, гарантиращи нисък риск.

По думите на Дянков сега действащият закон незаслужено игнорира възможността за инвестиции в местни, български инструменти както на национално, така и на общинско ниво.

Според вицепремиера темата за това ограничение не е нова и е част от приетите от правителството антикризисни мерки, обсъждани със синдикатите и работодателите още през 2010 година. По думите му още тогава е било предвидено разширение на обхвата на инвестиционните възможности на Сребърния фонд в държавни ценни книжа.

Според бившия министър Пламен Орешарски в кабинета "Станишев" това означава, че Сребърният фонд ще бъде похарчен. По неговото мнение когато резервите на една страна се инвестират в дълга на същата тази страна, това означава харчене на резервите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
fallback