fallback

Здравният министър даде заявка за преговори за понижаване на ДДС за лекарствата

Стефан Константинов обясни стъпките, които могат да доведат до понижаване на цените на медикаментите в България

10:32 | 23.02.12 г. 6

Ако държавата регулира цените на лекарствата в страната, има опасност те да се понижат прекалено, което би предизвикало изтеглянето на фармацевтични фирми от пазара и до дефицити на определени медикаменти.

Това каза тази сутрин пред bTV здравният министър Стефан Константинов, който обясни сложния механизъм, по който се формират цените на лекарствата. Необходимостта от публично разяснение дойде, след като зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова беше освободена заради скандал с високите цени на медикаментите, произвеждани и продавани значително по-скъпо в страната, отколкото в чужбина.

По думите на Константинов трите фактора, които имат определящо значение за цените на лекарствата, са размерът на ДДС, големината на пазара и договарянето между касата и фармацевтичните компании.

Според Константинов евентуално понижение на цените би се постигнало след съответните разговори с финансовото министерство за възможно понижаване на данък добавена стойност (ДДС) върху лекарствата, който сега е 20 на сто. Той посочи редица европейски държави, които имат многократно по-ниска ставка на ДДС върху медикаментите.

Само две държави в ЕС имат ставка на ДДС за медикаментите, равна или по-висока от нашата, каза здравният министър.

Министърът обясни, че от тази година са направени поправки в закона, които вече дават право на Националната здравноосигурителна каса да договаря отстъпки в цените на медикаментите, които купува.

За да се работи в посока на понижаване цените на лекарствата, така че всички участници на пазара да са доволни, трябва трябва да проработи и договарянето с касата, което от тази година ще бъде факт, заяви Константинов.

Той спомена за възможност на държавата с нормативен акт да задължи фармацевтичните фирмите да договарят по-ниски цени с отстъпки, но темата е много чувствителна, тъй като става въпрос за пазар от 2,2 милиарда лева годишно само за лекарства.

На следващо място той спомена въвеждането на електронна рецепта и свързването на аптеките с НАП.

Министър Константинов беше кагегоричен, че формирането на цените на лекарствата в България е прозрачно и всеки, който се интересува от метода на ценообразуването, може да получи тази информация от съответната наредба, качена на сайта на Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
fallback