fallback

Дянков обещава бързи законодателни промени, свързани с държавните бонуси

Финансовият министър смята, че отстранените Павлова и Нешева са станали жертва на популизъм

10:51 | 22.02.12 г. 10

Министърът на финансите Симеон Дянков очаква парламентът да ускори приемането на промените в Закона за държавния служител, които имат за цел да въведат прозрачни правила при определянето на възнагражденията за служителите в администрацията.

Това заяви вицепремиерът Дянков в ефира на БНТ тази сутрин, коментирайки разразилите се скандали с бонусите в здравната каса и здравното министерство, довели до оставките в двете ведомства.

Дянков припомни, че законовите изменения са внесени в Народното събрание още през ноември миналата година, но поради приоритетността на бюджета за 2012 г. и останалите данъчни закони те са изостанали в законодателната програма. Дянков припомни, че предложените законодателни промени предвиждат бонусите да не се обвързват с постигнатата събираемост на таксите в съответните ведомства.

Целта е бонусите да се дават само за добре свършена работа и след преценка на прекия ръководител. 

Вицепремиерът обясни, че организации като здравната каса и Националния осигурителен институ се ръководят от други нормативни актове, когато трябва да премират служителите си и те не са свързани със Закона за държавния служител. Затова те могат да раздават до 25 процента от приходите си като бонуси.

Финансовият министър подчерта, че това е допълнително заплащане, което стимулира хората на държавна работа, но трябва да се провежда прозрачно.

Вицепремиерът защити управителя на здравната каса Нели Нешева, както и освободения вчера заместник-министър на здравеопазването Гергана Павлова като хора, които са вършили добре работата си и според него са станали жертви на популизъм.

По повод на уволнението на Гергана Павлова Дянков каза, че тя никога не е работила в "Софарма" и по никакъв начин не се е опитвала да лобира в полза на фармацевтичната компания.

Според министъра на финансите България не е застрашена от налагане на санкции от Европейската комисия заради лекарствената политика. Държавата никога не е субсидирала фармацевтичната компания, а всички процедури, свързани с предприятието, са минавали през обществена поръчка.

Дянков подкрепи и решението на здравния министър да се направи одит за ценообразуването на лекарствата у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 10.09.22 г.
fallback