fallback

Преглед на печата за 22 февруари

07:45 | 22.02.12 г.

Новите работни места ще настигнат съкратените

в. Капитал Daily

Пазарът на труда ще се стабилизира през тази година и за пръв път от началото на кризата в България ще се създадат толкова работни места, колкото в други фирми ще бъдат закрити. Това прогнозира за "Капитал Daily" главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

Ако предвижданията му се потвърдят, това ще е сигнал и за общо съживяване на икономиката. Причината е, че заетостта следва поръчките и натоварването в компаниите, а увеличаването й означава, че бизнесът вижда перспективи за растеж. Във вторник националната статистиката публикува и данните за работната сила през четвъртото тримесечие на миналата година, които допълват картината.

Кой губи и кой печели

Лидер в оживлението са фирмите за технологични услуги, които през миналата година са наели нови 5.8 хил. души, а през тази година ще създадат още около 7.5 хиляди работни места. Самият сектор ще продължи да се развива и в средносрочен план нуждата от квалифицирани специалисти може да увеличава заетостта в него с по 20% годишно според Павлов.

Кризата е оставила без работа всеки десети предприемач

в. Сега

Частната инициатива е най-засегната от кризата на пазара на труда през последната година, показват окончателните данни на НСИ за последното тримесечие на 2011 г. Хората със собствен бизнес или изхранващи се с друга самостоятелна дейност са намалели с 10.2% (38 700 души) спрямо последното тримесечие на 2010 г.

През 2008 г., когато имаше икономически ръст, и дори през 2009 г. хората се опитваха да оцеляват със самостоятелна заетост и броят на самоосигуряващите се тогава мина 270 000. От 2010 г. обаче ГЕРБ увеличи минималния осигурителен доход за тази категория от 260 на 420 лв. В следващите две години самоосигуряващите се намаляха със 100 000 души.

От наетите през последното тримесечие на м.г. близо 1.9 млн. души работят в частния сектор, а 717 800 са в обществения. На годишна база и в двата сектора има намаление на наетите, което е горе-долу поравно. В същото време обаче, докато през четвъртото тримесечие бизнесът е освобождавал сезонните работници от третото тримесечие и броят на наетите в частния сектор е паднал с близо 35 000 за едно тримесечие, в публичния са наети нови 10 000 души.

"Софийски имоти" отново е начело в списъка на столичната приватизация

в. Сега

Столичната община за поредна година включи познатите общински дружества в списъка за обекти, които трябва да се приватизират през 2012 г. Начело в списъка са проблемните общински дружества "Софийски имоти", "Галатея 2002", "Спортна София 2000" и "Озеленяване". За продажба тази година са предвидени 14 общински дружества и 159 по-малки обекти. Планираните приходи отново са близо 11 млн. лв., което на практика означава, че общината не вярва, че ще изпълни приватизационната си програма. Основната част от приходите в последните 4 г. идват от продажби на трафопостове и поземлени имоти, ресторанти, фризьорски и козметични салони. Те са между 80 и 400 квадрата, а цената им е 10-40 хил. лв.

За м.г. бяха заложени 10 млн. лв., но общината успя да реализира само половината - над 5.8 млн. лв. Парите идват от продажбата на 54 обекта, основно трафопостове. Обясненията за поредното слабо изпълнение на приватизационната програма са, че липсва инвеститорски интерес заради финансовата криза, а участниците, които се явяват на обявените търгове, продължават да намаляват. "За разлика от изминалите 5 г., през които успешно проведените търгове и конкурси са 59%, през 2008 г. те са 31%, през 2010 г. са 23%, а през 2011 г. спадат до 20%. В същото време сериозно намалява средният брой участници в проведените търгове/конкурси: за 2007 г. е 4.4, през последните 3 години е 3.22, докато през 2011 г. е едва 1.21", пише в отчета на столичната агенция за приватизация.

Финансовото министерство вади 31 млн. лв. за ИТ услуги

в. Сега

Министерството на финансите е готово да похарчи 31 млн. лв. за компютърни услуги през следващите 36 месеца, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Парите ще се предоставят на избрания изпълнител за управление на мрежата за пренос на данни, извънгаранционно поддържане и развитие на софтуера и др. Най-голяма тежест ще има качеството и организацията на задачата, а не толкова цената, която ще носи едва 35 точки.

Гаранцията за участие в търга е 279 хил. лева. Освен това участникът трябва да има общ оборот не по-малко от 30 млн. лв. без ДДС за последните три финансови години или в зависимост от това кога фирмата е започнала да развива дейност. Тези изисквания обаче значително стесняват кръга на ИТ компаниите, които могат да участват в състезанието.

Нови такси вдигат самолетните билети

в. Стандарт

Нови такси ще вдигнат цените на самолетните билети от лятото. Въвеждането на нови плащания за "сигурност" и "шум" ще стане с промяна в Наредбата за таксите за използване на летищата и за аеронавигационно обслужване. Предвижда се до края на годината всеки пътник, излитащ от Варна, да плаща 1,77 евро такса "сигурност". Налогът за пасажерите, заминаващи от Бургас, е 1,21 евро. От 1 януари догодина таксите скачат съответно на 5,16 евро и 4 евро. Най-висока такса "сигурност" според проекта ще събира летище Пловдив - 6 евро от излитащ пътник. Най-малкото международно летище - Горна Оряховица, е заложило 3 евро такса "сигурност" на пътник, а за карго полетите - 1 евро на тон максимално излетно тегло.

Втората нова такса - "шум/екологична", на летище Пловдив ще се изчислява на база на тонажа и децибелите на самолетите и хеликоптерите и в зависимост от това дали полетът е през деня или през нощта. Таксата за малките самолети (до 10 тона) ще е 10 евро, за машините, излъчващи до 70.9 dB - 20 евро, а на шумите самолети - над 90.0 dB, по 1680 евро. След 22 часа таксата скача с 20%, след 23 часа - с 50%, а между 00 и 5.59 часа - 100%.

Стягат юздите и на лихвите по ипотеки

в. Стандарт

При отпускането на ипотечни кредити банките ще трябва да представят пълна информация за метода на определяне на лихвите, общите разходи по заема и всички свои такси и комисиони. Целта е хората предварително да знаят при какви условия банката може да вдигне лихвата по кредите им. Освен това гражданите ще имат право предсрочно да погасят ипотечния си кредит, без да плащат неустойки. Това са част от предложенията на българския евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ).

Евродепутатите от комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент внесоха над 800 предложения за промяна по законодателното предложение на ЕК за директива, която да регулира ипотечните заеми. Oчаква се комисията да приеме законодателния доклад на 29 февруари. Целта е да се подобри защитата за европейските потребители. Директивата на ЕС ще обхваща договорите за кредит, гарантирани с ипотека или с друго обезпечение, заемите за покупка на имот и някои договори за кредит за ремонт на жилища.

„Дунав мост” с километрични опашки

в. Новинар

Километрични опашки от камиони са се образували на ГКПП “Дунав мост“. Това съобщиха от “Гранична полиция“.

Румънските власти са въвели нов ред за пропускане на тежкотоварни автомобили, поради което се е образувала 4-километрова опашка и трафикът е изключително затруднен.

Така обработката на документи на един камион се удължава поне с 10 минути, отбеляза заместник-директорът на регионалната дирекция "Гранична полиция" в Русе Димитър Чорбаджиев.

21 000 абонати на „Топлофикация” със сметки над 300 лв.

в. Новинар

Около 21 000 столични домакинства ще платят над 300 лева януарски сметки за парно. Сметките на други 260 000 абонати на „Топлофикация-София” са до 150 лева, а останалите около 119 000 столичани ще трябва да извадят между 150 и 300 лева. Това отчете пред съветниците от бюджетната комисия в Столичната община шефът на дружеството Стоян Цветанов.

Той и останалите членове на борда запознаха общинарите с финансовите резултати на компанията за миналата година и плановете за настоящата. Още от началото на месеца „Топлофикация-София” предупреждава клиентите си, че заради сибирските студове сметките за януари ще са по-високи. Цветанов посочи, че някои абонати ще имат 100% по-скъпи сметки, а тези на други ще бъдат по-ниски.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 04.09.22 г.
fallback