fallback

Взето е политическо решение за приемане на оставката на Нешева*

Часове след това парламентарната група на ГЕРБ единодушно прие оставката на управителя на НЗОК

16:25 | 21.02.12 г. 8

Единодушно парламентарната група на ГЕРБ е решила да приеме оставката на управителя на НЗОК д-р Нели Нешева, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, цитиран от БТА.

По-рано днес вътрешният министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че е взето политическо решение на изпълнителната комисия на партия ГЕРБ да предложи на парламента да гласува оставката на доктор Нели Нешева.

Решението е взето въпреки изразената през последните дни подкрепа за Нешева, отправена от различни здравни и пациентски организации.

В последните дни съсловни, пациентски и работодателски организации защитиха управителя на НЗОК, като заявиха, че промени в ръководството на касата в момента биха довели до сътресения в системата. Те припомниха приноса й в борбата срещу прокарването на лобистки и финансови интереси при провеждането на търговете за доставка на лекарства за лечебните заведения.

Очаква се парламентарната група на ГЕРБ да разисква днес оставката на Нели Нешева. Тя се оттегли от поста по настояване на премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че е взела 12 хиляди лева бонус за миналата година. Впоследствие Нешева дари получения бонус на сдружение "Деца и юноши".

В своя защита Нешева обясни атаката срещу нея с желанието й да се намалят цените на лекарствата, с което ще се засегнат големи финансови интереси. 

По повод освобождаването на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлов, министър Цветанов коментира, че това е правилно решение.

Павлова беше освободена днес от премиера Бойко Борисов.

Като зам.-министър Павлова отговаряше за лекарствената политика. Името й беше намесено в скандал с цените за лекарствата у нас, като след журналистическо разследване я уличи в лобизъм за фармацевтичната компания "Софарма", чийто бивш служител е Павлова.

Самата Павлова се спрягаше и като евентуален наследник на Нешева за поста управител на НЗОК.

Още новини от България четете на Dnes.bg

* Допълнена към 17.45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
fallback