fallback

Единният регистър на земеделските земи отново се отлага за неопределено време

Около 3 млн. лв. са необходими за софтуер, който да свързва различните регистри на имотите

08:17 | 22.02.12 г.

Създаването на единен регистър на земеделските земи в страната, който се очаква вече 15-та година от собственици и арендатори на имоти, трудно ще бъде завършен до края на мандата на това правителство. До този извод са стигнали участниците в извънредна среща при омбудсмана на България Константин Пенчев, организирана през миналата седмица.

Повод за срещата са били многобройните сигнали от собственици на земеделски земи, търсили правна защита срещу зачестилите случаи на неправомерно ползване на имотите им и неадекватната реакция от администрацията на земеделското министерство, което поради невъзможност да докаже измамите не е в състояние да санкционира нарушителите.

С цел да изясни ситуацията омбудсманът Константинт Пенчев е инициирал среща с представители на собствениците и арендаторите на земя, на която е присъствала Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните, експерти и юристи, съобщи пред Investor.bg Радослав Христов от Асоциацията на зърнопроизводителите в България.

Зам.-министър Боянова е съобщила за обмисляните промени в законите за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) и за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), които са в работен вариант и след съотвеното съгласуване със заинтересованите страни ще бъдат внесени за одобрение от Министерския съвет.

Самото изработване на единния регистър ще стане чрез прилагане на необходимия софтуер, който трябва да обедини „цялата информация от съществуващите наредби, ортофотокарти, слоеве кадастри и всичко останало", е посочила по време на срещата Боянова, предаде БТА.

Боянова не се е ангажирала със срокове за изпълнението на този регистър, като е припомнила, че е трудно той да бъде завършен за два месеца или за една година. Според изчисленията на ведомството за изработването на системата са необходими 3 млн. лв., чието финансиране е осъществимо.

„Като арендатори отдавна настояваме за подобен регистър, защото потърпевши от измамите са не само собствениците, но и наемателите на площите“, коментира Радослав Христов. 

Той припомни случаите, при които след подписан договор за наем с притежателите на земя, арендаторите не са получили субсидиите си, тъй като собствениците са подавали заявления за същите терени и заради дублирането фонд „Земеделие“ е отказвал плащанията.

Според Христов министерството трябва да действа изключително бързо със законовите промени, защото всяко изтегляне във времето би означавало нерешаване на имотните спорове до края на мандата и на това правителство.

„Министерството на земеделието може да намери бързо ресурс за прилагане на съответния софтуер, защото вместо планираните в бюджета 100 млн. лв. национални плащания за 2011 г. на нас ни бяха платени 94 млн. лв., така че държавата на наш гръб е спестила 6 млн. лв. Въпросът е кога ще бъдат готови законодателните промени, така че работата по софтуера да започне възможно най-бързо“, обясни още представителят на зърнопроизводителите.

Защо администрацията не може да хване нарушителите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
fallback