Приоритет в работата на Агенцията по безопасността на храните тази година ще бъдат проверките на кухните в ресторантите и заведенията за обществено хранене, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при отчитането на работата на агенцията за последната година.
Целта на проверките е не само да се инспектират начините на съхранение и приготвяне на храните, но също да се проследят системите за вътрешен контрол. Засилените инспекции са свързани с общата концепция за развитие на туризма и за прилагане на превантивни действия срещу евентуални нарушения, поясниха експерти.
„Идеята ни е да въведем правила и контрол за професионалистите в обществените кухни, които да бъдат с нужната квалификация и да не допускат отклонения от хигиенните норми“, заяви изпълнителният директор на агенцията по храните Йордан Войнов.
При отчета бяха отбелязани и високите оценки, дадени от Европейската комисия за работата на българската агенция.