fallback

КНСБ: Обявеният от ЕК ръст на разходите за труд в България е подвеждащ

От синдиката припомнят, че сме последни в Европа по доходи и жизнен стандарт

15:50 | 17.02.12 г. 2

Предупрежденията на Европейската комисия (ЕК) за опасно нарастване на разходите за труд в България са непрецизни и подвеждащи и информацията не отразява реалното състояние и динамиката на доходите от труд.

Това е записано в позицията на КНСБ във връзка с интерпретациите на доклада на Еврокомисията за ранно предупреждение (т. нар. „сив списък“ на най-уязвимите на социални и икономически сътресения държави от Европейския съюз).

Синдикатът отбелязва, че България продължава да бъде на последно място по работни заплати, доходи и жизнен стандарт в Европа.

Синдикалната организация посочва, че от Брюксел би трябвало да анализират структурата на брутния вътрешен продукт на България поне през последните 10 години от гледна точка на участието на труда и капитала.

„Такъв анализ ще покаже на еврочиновниците, че относителният дял на компенсацията на наемния труд в БВП за България е най-ниският сред всички европейски страни и е само 34-36%“, пише в позицията на организацията.

От КНСБ посочват, че големият проблем на българската икономика е не изпреварващият ръст на заплатите, а структурният дисбаланс на пазара на труда. Той се изразява в наличието на значителен контингент работна сила с ниска образователна и квалификационна степен и задълбочаващото се несъответствие между търсене и предлагане на работни места.

Организацията посочва, че в периода 2000-2006 г. производителността на труда съществено изпреварва нарастването на реалната работна заплата.

„Днес е модно да се говори за бърза конвергенция на новите държави-членки на ЕС и за догонваща политика по доходите, но всъщност всяка мярка за ръст на заплатите се подлага на съмнение с оглед на икономическата целесъобразност, а компенсаторните механизми са направо анатемосани“, категорични са от КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
fallback