fallback

Шефът на здравната каса подаде оставка*

След скандала с бонусите Нели Нешева обяви, че ще дари взетите пари

12:14 | 17.02.12 г. 9

Нели Нешева. Снимка: БТА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева подаде оставка. Това е станало след среща с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, съобщиха от партията, цитирани от БТА.

В мотивите си Нешева посочва, че напуска по собствено желание директорския пост заради „създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК“.

"Подавам оставката си, защото не приемам и не желая този случай да бъде използван за политически цели и спекулации. Още веднъж декларирам, че работих прозрачно и законосъобразно", заявява Нели Нешева.

По-рано премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Нешева заради скандала с раздаваните бонуси. "Като председател на партия ГЕРБ съм помолил парламентарната група да поиска оставката на д-р Нели Нешева", заяви днес премиерът.

Скандалът избухна, след като депутати от Синята коалиция изнесоха данни, че за миналата година служителите на касата са получили над 2 млн. лв като допълнително материално стимулиране, а самата Нешева е взела 30 хиляди лева.

На извънредна пресконференция вчера Нешева обясни, че получените от нея бонуси са 12 156 лв. По повод изнесените от депутата Димо Гяуров данни за получени от нея тройно по-големите премии Нешева заяви, че дори обмисляла да го съди за клевета.

С назидателен тон шефът на здравната каса обясни пред медиите, че тя оценявала служителите си и екипа, който е  застанал зад нея.“ Аз оценявам загубата на лично време, на спокойствие. Аз оценявам цената на здравето, което лично аз съм дала, а предполагам и екипът. Всеки ден аз съм си тръгвала оттук в 8 часа", обясни вчера шефката на касата.

Нешева свърза дори атаките срещу нея с намеренията си да намали цените на лекарствата, с което засягала огромни финансови интереси.

Днес тя се извини за тона си и обяви, че ще дари получения бонус от 12 хиляди лева на фондация, тъй като не се нуждаела от него.

* Актуализирано към 12.10 ч.

Още новини от България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
fallback