fallback

Теглим все повече бързи кредити за плащане на битовите си сметки

Всеки четвърти българин е използвал парите от тези заеми за ремонти, показва експертно проучване

12:53 | 16.02.12 г. 2

Българите все по-често покриват важни и непредвидени разходи с бързи кредити, показват резултатите от проучване на „Изи Асет Мениджмънт” АД („Изи Кредит”).

Всеки четвърти, който е теглил бърз кредит, е използвал парите за ремонт на жилището, а всеки пети е платил с получените средства битови сметки, сочи още статистиката.

Мнозина финансират с бърз кредит малкия си семеен бизнес (16%). На следващо място са хората, които са ползвали бързи заеми за покупката на техника (15,8%), за медицински услуги и лекарства (13,8%), за ремонт на автомобила (8,6%) и за обзавеждане (7,6%).

Под 7 на сто от хората са похарчили парите за екскурзии или почивки, за посрещане на празниците, за покупка на дрехи и обувки, за образование, а също за финансова подкрепа на роднини и приятели.

„Бързите кредити обикновено са малки суми, но покриват спешни и непредвидени разходи, затова са от съществено значение за потребителите”, посочва изпълнителният директор на компанията Неделчо Спасов.

През миналата година компанията е предоставила общо 140 449 бързи заема в цялата страна, което е с 28% повече от предходната година, показват неконсолидираните резултати на дружеството.

В края на декември кредитният портфейл на компанията достига 23,4 млн. лв., което е 19% ръст на годишна база. Делът на лошите заеми в него обаче се е увеличил до 13%.

Компанията очаква да отпусне 30% повече кредити през тази спрямо предходната година. Предвижда се и навлизане на нови пазари, както и разрастване на дейността в Румъния и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
fallback