fallback

Преструктурират НЕК и ЕСО до края на годината

Моделът на разделянето на двете енергийни дружества се регламентира в предстоящите да се приемат от парламента промени в Закона за енергетиката

20:45 | 15.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Моделът на преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ще бъде разделяне по собственост в рамките на вертикално интегрираната структура Български енергиен холдинг (БЕХ).

Това подчерта при представянето на законопроекта за промените в Закона за енергетиката пред парламентарната комисия по икономика и енергетика ресорният зам.-министър Делян Добрев. В законопроекта по юридически причини са посочени и трите варианта на преструктуриране, които Третият енергиен либерализационен пакет на ЕК дава възможност да бъдат избрани от големите енергийни компании в ЕС, но изборът в България е по посочения модел, уточни Добрев.

При разделянето по собственост на двете държавни електроенергийни дружества НЕК - в ролята на обществен доставчик на електроенергия - ще се занимава с производство и търговия с ток. Като собственост на компанията ще останат водноелектрическите централи (ВЕЦ). Електропреносната мрежа след разделянето ще стане собственост на ЕСО, който съответно ще отговаря за преноса на електроенергия и управлението на мрежата. Независимият преносен оператор ще трябва да изготвя 10-годишни планове за развитие на мрежата, които ще се утвърждават от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Във връзка с посоченото депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров запита как при намаляването на активите на НЕК (голяма част от тях отиват при ЕСО) ще се гарантира плащането на кредитите взети от компанията.

Заемите на НЕК ще се предоговорят с банките-кредитори, коментира въпроса зам.-министър Добрев. Министерството на икономиката и енергетиката вече е започнало преговори с банка BNP Paribas за преструктурине на синдикирания заем от 250 млн. евро, който е най-големият заем на НЕК. Цели се удължаване на заема с една година.

Междувременно тече изборът на консултант за преструктурирането на НЕК, съобщи Делян Добрев. По думите му, един от четирите кандидата се очаква да бъде избран от БЕХ до началото на март. Освен работата по отделянето на ЕСО от НЕК, от консултанта се очаква да анализира преструктурирането на кредитите на дружествата. Така при приключване на практика на отделянето на дружествата – което трябва да стане до една година - трябва да е ясно и преструктурирането на заемите им, подчерта Добрев.

По време на заседанието на парламентарната комисия Румен Овчаров коментира, че „всеки ден забавяне на решението за строителството на АЕЦ Белене струва 3 млн. лева”. Присъстващият на заседанието министър Трайчо Трайков не опроверга това твърдение, а отвърна, че „това сме го наследили от вашето правителство”. Никой от двамата обаче не обясни какво точно има предвид под споменатите 3 млн. лева – загуби, пропуснати ползи или друго. Във връзка с депутатски въпрос Трайков беше категоричен в отговора си, че преструктурирането на НЕК и ЕСО няма да доведе до вдигане на цените на тока от юли. Той обаче допълни, че това ще стане поради други фактори.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 12.09.22 г.
fallback