fallback

Разрази се скандал с раздадени бонуси на шефове в здравната каса

Политици от Синята коалиция оповестиха, че шефката на НЗОК е взела 30 хиляди лева бонус през 2011 г.

17:39 | 15.02.12 г. 2

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева и подуправителят Марияна Василева са си раздали бонуси за над 50 хиляди лева за миналата година, съобщиха депутати от Синята коалиция, цитирани от БТА.

Според информацията на сините съгласно методика за разпределение на средствата в касата Нешева е разпоредила за себе си и за подуправителя 1,5% от средствата, разпределяни като допълнително възнаграждение, което се изчислява на бонус от над 30 000 лв. за 2011 г.

Методиката е свързана със Закона за здравното осигуряване, според който до 25 на сто от събраните глоби, санкции и други възстановени средства могат да се разходват за стимулиране на служителите на касата.

Общо служителите на НЗОК са се облагодетелствали с над 2 милиона лева за миналата година по това перо, заяви Димо Гяуров. По груби сметки на сините Нешева е взела около 30 хил. лева, а Василева - 22 хил. лева.

„Неморално е във време на икономическа криза и когато премиерът и кабинетът отправят апели за икономии, шефовете на ведомствата да си раздават под масата такива средства. Става дума за над 30 000 лв., получени само по един от критериите за събрани глоби. Тук не става въпрос за сумите, които се разпределят на база незаетия щат. В това ведомство става дума за още 2 500 000 лева”, обясни Гяуров.

По-късно в съобщение до медиите НЗОК опроверга информацията на Синята коалиция. От здравната институция съобщиха, че д-р Нели Нешева не е получила 30 хил. лева бонус, а дори с поемането на ръководния пост през 2010 година е поискала премахването на допълнителните възнаграждения.

От НЗОК информираха, че са изплатени възнаграждения на всички 2 700 служители, каквато възможност дава Законът за здравното осигуряване и Кодексът на труда. Средномесечно на един служител с включени суми за 2010 г. са изплатени по 126 лева, твърдят от касата.

От изпратената справка се вижда, че от глоби и санкции ръководството на НЗОК и директорите на районните каси са получили като бонуси 91 858 лева, без да се уточнява кой какъв бонус е получил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
fallback