fallback

Общините получават 110 млн. евро от фонд „Козлодуй“ за „зелени проекти“

За газификация на домакинствата са заделени 10 млн. евро, които ще бъдат одобрени след юни 2012 г.

15:49 | 15.02.12 г. 2

За разлика от частните сгради държавните и общински учреждения не напредват с топлоизолационните проекти     Снимка: БТА

От днес до 31 март държавни и общински институции, компании и общини могат да представят за одобрение в Международния фонд „Козлодуй“ приоритетните си проекти в областта на енергийната ефективност. Ресурсът за мерките от „неядрения прозорец“ е в размер на 110 млн. евро и ще се използва в шест направления, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

За повишаването на енергийната ефективност на общинските сгради в седем от големите градове на страната София, Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора, Пловдив и Русе са заделени 7,5 млн. евро, като за всеки проект субсидията ще покрива половината от неговата стойност.

Бюджетът на подобни проекти в малките общини е 12,5 млн. евро, като там субсидията изцяло ще покрие стойността на направените разходи. Допълнително са разпределени 15 млн. евро за „зелени проекти“ в държавните учреждения, като грантът за всеки проект отново покрива напълно инвестицията. При тези проекти максимално за една сграда ще се отпускат по 1 млн. евро, а за едно министерство лимитът ще бъде 4 млн. евро.

Най-голям ресурс от 61,5 млн. евро е заделен за проекти с висок приоритет в държавните компании като НЕК, „Електроенергийният системен оператор“ (ЕСО), “Мини Марица Изток“, „Топлофикация – София“ и „Булгартрансгаз“.

Субсидиите ще покриват половината от стойността на проектите, като инвестициите ще се използват за рехабилитация на ВЕЦ-е, за усъвършенстване на електроенергийните системи, за подмяна на съоръжения за въгледобив и др., поясни зам.-министърът на икономиката Делян Добрев.

Проектите за въвеждане на енергийно общинско улично осветление ще разполагат с бюджет от 10 млн. евро, като всяка община ще може да предлага само един проект с таван на инвестицията от 4 млн. евро.

Още 3 млн. евро се заделят за проекти, които допринасят за ефективността при разпределението и преноса на топлинна енергия.

Извън бюджета от 110 млн. евро фонд „Козлодуй“ разполага с още 10 млн. евро, които след одобрението на донорите, очаквано през юни т.г., ще се предостави за проекти за газификацията на домакинствата в страната, поясни още министър Трайков.

„България изостава критично по газификацията на домакинствата, като статистиката в момента сочи, че едва 2% от сградите се отопляват на синьо гориво. Стратегията на страната предвижда този дял да достигне 30%“, припомни Трайков.

По тази мярка фондът ще отпуска по 3 хил. лв. на домакинство, като разходите ще бъдат доказвани с фактурите за ползваното гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 26.08.22 г.
fallback