fallback

Експерти аргументираха идеята държавата да финансира частните училища

Държавният бюджет ще осигурява средства на частните учебни заведения, ако бъдат приети промени в закона за образованието

10:43 | 15.02.12 г. 5

Между 10 и 12 милиона лева ще се отделят годишно от държавния бюджет за частните учебни заведения в България, ако предложението, заложено в проекта на Закона за предучилищното и училищното образование, бъде прието.

Това обяви вчера заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова при представянето на обновения закон. Тя съобщи, че от учебната 2013/2014 година се предвижда държавата да осигурява средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и в частните училища, съобщи Dnes.bg.

Чрез тези средства частните училища ще финансират само дейностите за учебния план, а допълнителните разходи ще продължават да се плащат от родителите на учениците в тези училища. По изчисления на експертите в образователното министерство средният стандарт за издръжка на учениците в общинските и в държавните училища сега е около 1 200 лева годишно.    Частните училища в България в момента са 165, а детските градини, с разрешение от министъра на образованието, са около 45.  Броят на учениците в частните училища, които сега са в задължителна училищна възраст, е около 8 000. Около 2 000 са децата в частните детски градини в страната. 

На тази база експертите са изчислили, че сумата от бюджета, която ще е необходима за единния разходен стандарт за учениците от частните училища, е до 12 милиона лева. 

Сега таксите за началните и за основните частни училища, са от 3 500 до 4 000 евро годишно, тъй като те са на целодневен режим и имат разходи за хранене и за транспорт, съобщи Милка Славчева, председател на Българската асоциация на частните училища /БАЧУ/. Тя отбеляза, че в частните гимназии се учи на една смяна и годишните такси там са от 2 200 до 2 500 евро годишно.   Според Милка Славчева тези пари ще подлежат на стриктен контрол, като на три месеца ще се правят касови отчети, които ще се предават в общините. Славчева прогнозира, че след две-три години, като премине кризата, ще може малко "по-широко да се отворят вратите" на частните училища и на детските градини.

Същата позиция защити и Асен Александров директор на 51-во СОУ и съветник за средното образование на министъра на образованието. Според него, ако частните учебни заведения искат да се развиват, трябва да се отворят за средната класа. Експертът се надява частните училища да са заинтересовани да намалят таксите си в бъдеще и заяви че подкрепя предложението за финансирането на частните училища, като отбеляза, че това е европейска практика.

Пред Нова телевизия министърът на образованието проф. Сергей Игнатов аргументира предложението за финансиарне на частното образование, като заяви, че частните училища няма да получават пари от държавата, но българските деца, независимо къде учат, ще получават пари за своето образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
fallback