fallback

Преглед на печата за 15 февруари

07:40 | 15.02.12 г.

Златен винкел

в. Капитал Daily

В Перник от миналата година има награда "Златен винкел". Тя е за всеки, който се шегува с града и обичаите му. През тази година могат преспокойно да я преотстъпят на още 176 общини и на над 1000 фирми за търговия с метални отпадъци, които да го връчат на екоминистерството.

Започваме шеговито, въпреки че ситуацията с фирмите за скрап е тъжна. Ето описание на проблема пак през призмата на Перник: градът няма общ устройствен план и според Закона за управление на отпадъците в него след 15 февруари няма да може да се предаде за скрап нито един ръждясал винкел. Това се отнася и за още 176 общини. Ако се спазва буквата на закона, около 1400 площадки за отпадъци трябва да затворят след дни. Ако не се спази, ще се окаже, че екоминистерството може да дописва некадърните си закони със заповеди, които ги отменят.

Държавата ще дава 10 млн. лв. на година за частно образование

в. Сега

На третата година от мандата си ГЕРБ се заема с реформа в средното образование. Двете основни промени са въвеждането на нова образователна структура и на държавно финансиране за частните училища. Идеите са записани в проекта на нов закон за училищното образование, който вчера беше представен от министъра на образованието Сергей Игнатов и заместника му Милена Дамянова.

Частните училища ще получават държавно финансиране само за отглеждане, възпитание и обучение на децата и учениците. Средствата от републиканския бюджет ще се отпускат на принципа на делегираните бюджети за държавните и общинските училища - спрямо разходите за издръжка на 1 ученик за съответната община. За 2012 г. разходите за издръжката на 1 ученик варират от 1195 лв. до 1475 лв. Не е изключен обаче и вариант да има отделен разходен стандарт само за частните училища.

Наводненията отнесоха и стотици работни места

в. Сега

Стотици хора в Харманли, Свиленград и други пострадали от наводненията в Хасковско населени места може да останат без работа след бедствието. "В Харманли е залята обувната фабрика с 300 работни места. Едва след разговори с представител на бизнеса в града си дадох сметка за този ефект от кризата, че много хора могат да останат без работа, или че сега са пуснати в неплатен отпуск и трябва да стоят без доходи", призна пред "Сега" областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Узунова посъветвала работодателите с бизнес в наводнения квартал "Тракия" в Харманли да се съберат, да установят кой какви щети е понесъл, кой е застрахован и кой не и да се обърнат към кмета Михаил Лисков и към общинския съвет за евентуална помощ. Както и да предоставят данните на националния кризисен щаб. Бизнесът обаче няма как да бъде подпомаган от даренията, тъй като те са за хората, загубили дом, покъщнина и поминък.

Златна мина без пари за “Дънди”

в. Стандарт

"Дънди" предвиждат изграждането на минните съоръжения да излезе $127,4 млн. Разположеният върху 850 дка проект включва открит рудник от 170 дка, табан за руди - 30 дка, хвостохранилище - 410 дка. Годишно ще се добиват 850 000 т руда, а очакваният отпадък за целия 9-годишен период е 7,2 млн. т. Оперативните разходи на Ада тепе се изчисляват $253 млн., цената на харчовете за производства пък са $404 на тройунция. "Дънди" твърди, че инвестицията им ще се изплати само за 3,3 г. и ще почне да носи печалба. При средно съдържание от 3,36 г на тон злато и извличане чрез флотация до 85%, се очаква общ добив на 663 641 тройунции само от единия златен баир край Крумовград.

Съгласно приетия от Експертната комисия при МОСВ геоложки доклад детайлно установените ресурси и вероятните запаси на Ада тепе са 28 т злато. На останалите хълмове от находището "Хан Крум", за които канадците не са искали концесия, се намират съответно: Къпел - 2,65 т злато, Къклица - 10 т, Скалак - 1 т, Синап - 1,15 т и Сърнак - 5,4 т.

90 % по-високи сметки за парно за януари

в. Новинар

С до 90 % по-високи ще бъдат сметките за парно в столицата в сравнение с декември. Това отчита едно от големите дружества за дялово разпределение в София.

Според разбивката по отделни квартали, където има централно топлоснабдяване, най голямо е поскъпването в „Люлин”. Именно там сметката за парно през януари в някои апартаменти достига до 89 на сто спрямо предходната от декември. Разбивка по отделните столични квартали, в които има централно топлоснабдяване, показва, че най-голямо увеличение на сметките има в "Люлин". Сравнение с януари 2011 година скокът е дори 94 %.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 05.09.22 г.
fallback